CHRISTIAN MITITELU: Ecouri ale Razboiului Rece

CHRISTIAN MITITELU: Ecouri ale Razboiului Rece

Discursul presedintelui Putin la München a trezit putin alianta NATO din letargie.

Cine cauzeaza divergente in cadrul NATO? - acesta este refrenul recentelor conferinte de la München pe probleme de securitate. Marul discordiei ramane Afganistanul, cea mai importanta operatiune curenta a NATO.

Americanii se plang ca europenii nu pun destul umarul. Europenii nu vor sa sporeasca cheltuielile militare si ar contribui mai curand la reconstructia economica a tarii. Ranile deschise de interventia in Irak nu s-au vindecat inca.

Le-a pansat putin, culmea, Vladimir Putin. De la tribuna conferintei, presedintele Putin a acuzat America ca incearca sa creeze o lume unipolara. SUA ar dori sa subjuge globul, iar politica sa in Orientul Mijlociu ar fi "unilaterala si adesea nelegitima". Dl Putin a criticat si guvernele europene pentru a fi permis extinderea NATO si interventia in afara granitelor aliantei. 

Secretarul de stat american, Robert Gates, a incercat sa reduca temperatura, spunand ca Rusia ramane un "partener". Dar politica sa nu contribuie uneori la stabilitate internationala, dl Gates referindu-se la "exportul de arme si tentatia de a folosi resursele energetice in scopuri coercitive".

Dupa unii diplomati, atacul dlui Putin ar fi un semn de frustrare. Echilibrul nuclear care a asigurat pacea in perioada Razboiului Rece s-a destramat. America detine suprematia. Kremlinul priveste cu suspiciune intentia SUA de a instala sisteme antiracheta in Polonia si Cehia; nu accepta ca rolul lor ar fi de a contracara Iranul sau Coreea de Nord.

De altfel, Rusia tocmai a anuntat un plan, in valoare de 189 miliarde de dolari, de modernizare a rachetelor intercontinentale si a submarinelor nucleare. Cheltuielile nu se compara cu cele ale Americii, insa semnaleaza noile ambitii ale Kremlinului.

In acest context, daca dl Putin urmarea sa adanceasca divergentele de vederi din cadrul NATO, discursul sau a avut efectul contrariu. A generat un sentiment de unitate si a fost un semnal de desteptare dupa concentrarea, aproape exclusiva, asupra asa-numitului razboi impotriva terorismului.

Ne puteți urmări și pe Google News