TEHNOLOGIE. Cancerul renal, hepatic şi cel al oaselor pot fi vindecate cu ajutorul unei noi metode neinvazive. Aceasta presupune folosirea de ultrasunete şi este disponibilă de puţin timp în România.
Noua metodă foloseşte ultrasunete de înaltă intensitate pentru tratarea tumorilor solide, localizate în organe cum ar fi ficatul, rinichii, oasele, sânii sau pancreasul. Cu ajutorul aparatului, medicii pot înlătura tumorile maligne, dar şi pe cele benigne, fără incizii şi durere. „Metoda HIFU - High Intensity Focused Ultrasound - e folosită pentru ablaţia conformaţională cu ultrasunete (ACU) a tumorilor hepatice primitive (cu punct de plecare din ficat), metastazelor hepatice (tumori canceroase care se localizează în ficat, dar punctul de plecare e în altă parte - colon, sân, plămân), tumorilor solide pancreatice, renale sau din părţile moi (mâini, picioare, zona abdominală sau toracică)”, explică Mihaela Verga, medic primar radiologie şi imagistică medicală în cadrul clinicii HIFU Terramed Conformal, din Bucureşti. Aparatul nu se utilizează pentru tumorile din măduva spinării, plămâni, stomac şi intestine.
Destinat tumorilor solide
Singurul aparat din România capabil să fie folosit pentru tratamentul tumorilor se află la Clinica HIFU Terramed Conformal din Bucureşti şi e al patrulea din Europa, după Anglia, Italia şi Spania. Pacienţii care pot apela la acest tratament sunt cei care au o tumoră solidă la ficat, rinichi sau oase, nu au făcut radioterapie în ultimele 6 luni şi nu au mai multe metastaze.
Metoda presupune folosirea unui fascicul de ultrasunete de înaltă intensitate, care e focalizat în tumoare; înainte de aceasta, tumora este împărţita în felii; se scanează punct cu punct secţiunea plană din tumoare. Într-o secundă, temperatura poate ajunge la 100 de grade Celsius, iar tumoarea e distrusă. „Se distruge doar tumoarea nu şi ţesuturile normale din jurul acesteia”, adaugă medicul Mihaela Verga. Procedura poate dura între o oră şi şase ore, în funcţie de dimensiunea tumorii şi se poate face cu anestezie generală sau cu o simplă sedare.
Costul tratamentului pentru o tumoare malignă de 4 centimetri poate ajunge la 1.500 de euro. „Cu cât tumorile sunt mai mici cu atât pacienţii plătesc mai puţin, pentru că aceste costuri sunt legate de timpul de utilizare a aparatului”, explică medicul Nicolae Verga. La această sumă se adaugă costul anesteziei, consumabilelor şi cazarea. Fără sângerări sau iradiere
Kutin Elena, o femeie din Timişoara în vârstă de 47 de ani, e una din viitoarele paciente care vor beneficia de tratament prin metoda HIFU. „Am metastaze hepatice şi am venit la Bucureşti pentru tratament pentru că am înţeles că această metodă este una nedureroasă, iar tehnologia e mai avansată”, spune pacienta. Spre deosebire de alte tratamente anticanceroase, această metodă este neinvazivă. „Practic, e o chirurgie fără bisturiu. Nu presupune niciun fel de incizie, sângerare, iradiere şi nu are toxicitatea citostaticelor sau a radioterapiei, deşi tratamentul merge mână în mână cu chimioterapia si tratamentul radiologic”, adaugă medicul Mihaela Verga.
De aceea, recuperarea pacientului după intervenţie e foarte rapidă. Pentru tratarea aceleiaşi tumori, pot fi necesare mai multe şedinţe, în funcţie de mărime şi starea pacientului. „Se pot face două intervenţii, dar nu la mai puţin de o săptămână distanţă. A doua intervenţie e condiţionată de răspunsul tumorii la tratamentul anterior şi de starea pacientului”, mai spune medicul Mihaela Verga.
Chiar dacă vorbim despre o clinică privată, care nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, întâlnim şi aici liste de aşteptare. REACŢII
Efecte adverse posibile
Utilizarea acestui tip de tratament presupune şi efecte secundare. Pacienţii pot manifesta stare subfebrilă (temperaturi sub 38 de grade Celsius). „Subfebrilitatea e o febră de resorbţie, determinată de prezenţa necrozei în acel ţesut tratat; cedează la algocalmin. Poate dura chiar şi 10 zile, în funcţie de tipul tumorii tratate şi de reactivitatea pa cientului”, spune Nicolae Verga, doctor în biochimie şi radioterapie. Un alt efect se referă la durere. În timpul tratamentului, cei care sunt anesteziaţi nu resimt durere, însă la cei sedaţi există un grad suportabil de durere.