Schimbări pe piața imobiliară. Spre ce se orientează românii, după ce băncile au înăsprit creditele

Schimbări pe piața imobiliară. Spre ce se orientează românii, după ce băncile au înăsprit creditele Bloc. Sursa: Pixabay

Din cauza faptului că băncile nu mai acordă foarte ușor credite ipotecare pentru cumpărarea de locuințe, tot mai mulți români s-au orientat spre chirii. Peste acest fenomen se suprapune și creșterea ratelor la creditele imobiliare, care nu le mai face atractive.

La nivel național, în cursul lunii mai, prețul chiriilor pentru garsoniere și apartamentele cu două camere a crescut. Specialiștii susțin că prețul mediu al unei chirii în marile orașe se situează între 220 și 300 de euro/lună.

Pentru apartamentele cu două camere, costul mediu al unei chirii diferă de la oraș la oraș. De exemplu, la Timișoara, un apartament cu două camere se poate închiria cu 350 de euro, în timp ce în București și Cluj, prețul este de 460 de euro.

Analiștii pieței imobiliare mai susțin că un apartament cu trei camere în București, chiar și cu 640 de euro, în funcție de zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiza pe marile orașe din România

La Brașov, unde se spune că există cea mai mare dezlvotare imobiliară din România, chiria medie pentru o garsonieră este de 280 de euro, în timp ce un apartament cu două camere se poate închiria cu 400 de euro.

La Cluj, prețurile au stagnat în ultima vreme după o perioadă lungă de timp, în care au tot crescut. O garsonieră se închiriază cu 300 de euro, în timp ce pentru un apartament cu două camere se cere o chirie medie de 460 de euro pe lună.

În Constanța, chiria pentru o garsonieră a fost de 263 de euro pe lună, iar pentru un apartament cu două camere, prețul mediu a fost de 400 de euro pe lună, și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere.

La Iași, prețurile sunt similare cu celelalte mari orașe din România. Pentru o garsonieră, chiria medie este de 270 de euro, în timp ce pentru un apartament cu două camere, un proprietar solicită un preț de 270 de euro pe lună.

În vestul țării, la Timișoara, chiria medie pentru o garsonieră este de 220 de euro. Un  apartament cu două camere se închiriază în medie cu 350 de euro, scriu cei de la Adevărul.

Cel mai scump oraș din Europa

La Lisabona, Portugalia, chiria medie este de 2.000 de euro, de trei ori mai mult decât salariul minim pe economie care este de 760 de euro.

Oamenii trebuie să aibă două locuri de muncă pentru a-și permite să achite o chirie decentă, la periferia orașului.

Joelsy Pacheco este o femeie care muncește ca asistentă medicală și la un ONG care ajută persoanele fără adăpost.

„Mare parte din salariul meu se duce pe chirie, ca să nu mai vorbim de facturi, mâncare, transport. Cu un singur loc de muncă, ar fi aproape imposibil să mă descurc. Probabil o să fiu nevoit să mă mut înapoi cu mama, departe de locul de muncă, așa că va trebui să recurg la schimbări în viața mea”, a continuat femeia, citată de BBC.