Regulile de securitate națională 5G ar încălca mai multe reglementări ale legii UE, acuză reprezentanții Huawei, făcând referire specială la două țări din estul Europei, România și Polonia.
Argumentele gigantului telecom se referă în special la cât de legale sunt, din punct de vedere al legislației UE, restricțiile impuse de autoritățile române.
Gigantul telecom chinez Huawei a reclamat la instanțele juridice ale Comisiei Europene faptul că Varșovia și Bucureștiul riscă să încalce reglementările UE prin noile lor legi de securitate 5G. Compania chineză a lăsat să se întrevadă posibilitatea unui proces în justiție cu privire la noile politici de reglementare din telecomunicații.
Într-o scrisoare trimisă Comisarului pentru Concurență al UE, Margrethe Vestager, pe 11 septembrie, Huawei a menționat că două țări care au dovedit o abordare agresivă cu privire la tehnologia chineză în ultimul an, respectiv Polonia și România, sunt în ipostaza unei încălcări repetate a legislației UE. Compania a făcut referire și la declarațiile comune ale Varșoviei și Bucureștiului semnate cu administrația Trump.
Orice provocare legală cu privire la legislația securității naționale 5G pe teritoriul Europei ar fi un caz-test pentru „suveranitatea tehnologică” în ascensiune a Europei, care proclamă autonomia Europei în sectorul digital, fără a mai recurge la companii sau guverne străine. Instituțiile UE au elaborat o serie de inițiative legislative menite să anihileze linia fină a dependenței Europei de actori străini precum Huawei și providerii de cloud ai Statelor Unite, precum și să evite restricțiile discriminatorii impuse companiilor străine care ar încălca politicile unei piețe deschise a UE și la nivel internațional.
Într-o scrisoare obținută de publicația Politico printr-o cerere oficială de acces la documente, Huawei a argumentat că Polonia și România „încearcă să excludă furnizorii pe baza unor criterii ambigue, care setează un dublu standard și vizează anumiți furnizori 5G în virtutea originii lor geografice”.
România, reclamată că încalcă tratatele UE
Huawei obiectează contra acestor propuneri legislative care contravin principiilor fundamentale ale UE, precizează oficialii companiei. Potrivit acestora, Polonia și România, care se află în plin proces de adoptare a unor noi reguli de securitate 5G, ar încălca tratatele și principiile UE de siguranță legală și de predictibilitate. Huawei mai subliniază faptul că ambele țări au lipsit compania de dreptul de a face apel în instanță și au stabilit o licitație de spectru contra regulilor telecom stipulate la nivelul UE.
Comisia Europeană este autoritatea care coordonează implementarea noilor legi de securitate 5G pe teritoriul blocului european. Deși nu are puterea de a împiedica țările UE să adopte anumite măsuri de securitate naționale, CE poate intervene la nivelul guvernelor pentru a impune legi telecom în cazul încălcării regulilor UE.
Există o supremație Huawei?
Huawei are un precedent în acest sens, căci a contestat și legislația americană, ceea ce a dus la blocarea ei de pe piața SUA, și până acum a eșuat în tentativa sa de a anula deciziile justiției americane.
În Europa, gigantul chinez a adoptat o poziție diplomatică în relație cu guvernele țărilor UE, încercând să anuleze din start posibilitatea unor interdicții, însă se confruntă cu interdicții în mai multe piețe, în ultimele luni. Guverne ale unor țări ca Franța, Danemarca, Olanda, Belgia au luat măsuri radicale pentru a descrește prezența Huawei în rețelele 5G. Suedia a impus chiar o restricție totală a kitului Huawei pentru o mare parte a rețelelor sale.
Acțiunile statelor-membre vizează respectarea măsurilor recomandate la nivel larg pe teritoriul UE pentru securitatea 5G. În ciuda reclamării unor măsuri excesive de către Huawei, Comisia Europeană nu a confirmat îngrijorările gigantului chinez referitoare la încălcarea legii UE de către anumite state aflate în jurisdicția sa.
Măsuri nediscriminatorii
"UE a recurs la o abordare obiectivă și bazată pe risc în ceea ce privește securitatea cibernetică", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, adăugând că țările UE „s-au dedicat la rândul lor unor decizii obiective și bazate pe risc și unor măsuri proporționale care sunt sigure din punct de vedere legal”.
Acest plan al UE le permite țărilor să impună reguli prin legislația telecom europeană, prin legea UE în domeniul securității cibernetice care guvernează infrastructura esențială și schemele de certificare de securitate cibernetică. Aceste măsuri sunt nediscriminatorii, în sensul că nu vizează vreo țară sau un furnizor anume, a mai precizat oficialul Comisiei Europene.
Țările europene au adaptat o mare parte a măsurilor lor de securitate 5G pornind de la ideea de a elimina vânzătorii de mare risc. Deși nu au menționat explicit numele Huawei sau al concurentului său mai mic, compania chineză ZTE, în special datorită îngrjiorărilor asupra efectelor legale, țările membre au adaptat legislația lor astfel încât să nu dea câștig de cauză acestor companii. Totuși, statele-membre au dreptul de a decide dacă exclud sau nu anumite companii din piețele lor din motive de securiate națională, a mai precizat oficialul Comisiei.
Tratatele cu SUA, mărul discordiei
În scrisoarea sa oficială, Huawei s-a referit în mod explicit la tratatele bilaterale semnate între capitalele europene menționate, Varșovia și București, și Departamentul de Stat american. Polonia și România favorizează prioritățile naționale de securitate ale SUA în defavoarea policitilor UE, se mai arată în scrisoarea Huawei.
Aceste declarații comune sunt menite să țină la distanță furnizorii supuși unor influențe străine, nu oferă transparență cu privire la proprietarii lor și s-au confruntat cu acuzații de furt de proprietate intelectuală în trecut. Până acum Washingtonul a semnat tratate de acest tip cu mai multe state preum România, Polonia, Estonia, Letonia, Republica Cehă și Slovenia, urmând să se alăture și Slovacia, Cipru, Bulgaria, Macedonia de Nord și Kosovo.
Niciunul dintre aceste tratate nu menționează explicit Huawei, însă Secretarul de Stat Mike Pompeo a oferit detalii în vizitele sale oficiale cu privire la entitatea la care se referă acestea.
Sursa: Politico