Chinezii caută extratereștrii. Cu un gigantic radiotelescop

Chinezii caută extratereștrii. Cu un gigantic radiotelescop

FAST, cel mai mare radiotelescop de pe Terra, a devenit operaţional în Guizhou, o provincie din sud – estul Chinei

Unul dintre scopurile principale ale mașinăriei este detectarea vieţii extraterestre. Potrivit oficialilor chinezi, FAST – Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope – a obţinut, de când a intrat în funcţiune, o serie de inovaţii, îmbunătăţind semnificativ capacitatea de cercetare chineză în radioastronomie, promovând inovaţia tehnologiilor relaţionate şi aducând beneficii economice şi sociale în creştere.

„Performanţa cuprinzătoare a FAST a atins un nivel înalt la nivel internaţional, de mare importanţă în promovarea descoperirilor astronomice majore din China”, au anunţat oficialii comitetului de evaluare al FAST, citaţi de China Daily.

Localizat în Guizhou, proiectul FAST, cel mai mare radioscop din lume, cu o apertură sferică de de 500 de metri, a fost aprobat pentru construcţie în 2007, după ani buni de cercetare în acest domeniu. Construcţia lui a început în 2011 şi s-a finalizat în 2016. Ulterior au început testele care au durat timp de trei ani de zile.

O „farfurie” de 500 de metri 

Potrivit Academiei Chineze de Ştiinţe, FAST are o sensibilitate mai mare de 2,5 ori decât al doilea telescop cel mai mare din lume, anume radiotelescopul „Arecibo” din Puerto Rico.

Deja i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă care l-au testat să obţină date extrem de importante, inclusiv descoperirea unui număr de 146 pulsari, adică stele neutronice cu viteză mare de rotaţie, care produc radiaţii sub forma unui fascicul subţire pornind din apropierea ambilor poli, şi confirmarea altor 102. De precizat că NASA raporta, în 2017, că avea cunoştinţă de existenţa a 2.000 de astfel de obiecte cosmice.

În umătorii cinci ani, telescopul de mare sensibilitate va conduce la progrese în studierea graniţelor precum undele gravitaționale de joasă frecvență, exploziile rapide de unde radio şi moleculele interstelare, a afirmat Yan Jun, director al Observatoarelor Astronomice Naţionale. Un alt obiectiv este folosirea undelor radio pentru localizarea exoplanetelor şi a veţii extraterestre.

Investiţia totală în construcţia acestui radiotelescop s-a ridicat la circa 1,2 miliarde de yuani (aproximativ 170 de milioane de dolari).

 

Ne puteți urmări și pe Google News