China vrea să-și dubleze arsenalul nuclear și să depășească SUA până în 2049

China vrea să-și dubleze arsenalul nuclear și să depășească SUA până în 2049

Armata chineză face eforturi pentru a-și dubla în zece ani numărul de ogive nucleare, estimat în prezent la peste 200, cu posibilitatea montării acestora pe rachete lansate de la sol, din aer și din apă, arată un raport al Pentagonului.

Pe lângă faptul că vizează să ajungă la paritate tehnologică cu Statele Unite, armata chineză se concentrează pe eforturile de a realiza operațiuni și exerciții care să descurajeze orice intenție americană de a interveni în ajutorul Taiwanului, mai arată documentul.

Și mai îngrijorător, dezvăluie Pentagonul, este că armata chineză a egalat sau depășit forța militară americană în mai multe domenii, printre care construirea de nave, rachete balistice și de croazieră lansate de la sol și sisteme de apărare antiaeriană.

În prima sa estimare publică a capacității nucleare a Chinei, raportul Pentagonului afirmă că numărul de ogive nucleare al acesteia „depășește cu puțin 200”, mai puțin decât cele peste 300 estimate de analiști independenți.

Raportul afirmă însă că este de așteptat ca numărul acestora să se dubleze în următorii zece ani.

China are deja capacitatea de a lansa arme nucleare cu ajutorul rachetelor balistice de pe sol și de pe mare, și își dezvoltă capacitatea de a lansa și rachete balistice din aer, mai arată raportul.

„Este probabil că Beijingul va încerca, până la mijlocul secolului, să își dezvolte o forță militară egală – sau în anumite cazuri superioară – celei americane sau a oricărei alte mari puteri pe care China o consideră o amenințare”, se menționează în documentul elaborat de Pentagon.

Dacă China își atinge acest obiectiv iar Statele Unite eșuează în a răspunde corespunzător, acest fapt „va avea serioase implicații asupra intereselor naționale ale SUA și a securității actualei ordini internaționale bazate pe reguli stricte”.

Un responsabil al Pentagonului a declarat că deși Beijingul rămâne deocamdată mult în spatele Statelor Unite în domeniul ogivelor nucleare, accelerarea realizată de China arată că regimul comunist este pe punctul de a trece de la „postura de descurajare minimală” la cea de concurență directă.

„Combinate cu o lipsă aproape totală de transparență în ceea ce privește intenția lor strategică și cu încercarea evidentă de a obține o forță nucleară mai mare și mai diversificată, aceste evoluții reprezintă un serios motiv de îngrijorare pentru Statele Unite”, a spus Chad Sbragia, asistent al secretarului pentru apărare.

El mai afirmă că expansiunea militară este parte a strategiei generale a Chinei pentru o modernizare radicală și de a se impune ca putere mondială de prim plan până în 2049.

Raportul arată că regimul comunist a demonstrat că dorește să conteste supremația mondială a Statelor Unite și consideră Washingtonul, cu bazele sale militare din Pacificul Occidental și cu o puternică prezență militară în această regiune, drept principala sursă de tensiuni în Asia.

Raportul Pentagonului notează că Beijingul dispune deja de cea mai mare flotă militară din lume, cu 350 de nave, față de numai 293 ale US Navy.

Pentagonul afirmă că încearcă să depășească acest deficit, astfel încât flota americană să ajungă în curând la 355 de nave.

Raportul mai subliniază și avantajul de care beneficiază China, care nu este supusă nici unei restricții a vreunui acord de limitare a armamentului nuclear, spre deosebire de Statele Unite și de Rusia.

Totuși, mai arată documentul, Statele Unite continuă să mențină un avans serios din punctul de vedere al rachetelor balistice lansate de pe submarine și din aer.

Raportul arată că Beijingul este hotărât să își proiecteze puterea sa spre Est, peste Pacific, dincolo de Taiwan, și să facă presiuni pentru a scoate Statele Unite din regiune.

De asemenea, documentul Pentagonului mai avertizează că regimul comunist încearcă să aducă Taiwanul sub controlul său, căutând mijloacele prin care ar putea câștiga un eventual război cu Statele Unite pentru această insulă.