China vede multe piedici în calea păcii din Ucraina. Care sunt marile probleme

China vede multe piedici în calea păcii din Ucraina. Care sunt marile probleme Sursa foto: Twitter

Trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice a declarat vineri că există încă "multe dificultăți" înainte ca Ucraina și Rusia să se așeze la masa negocierilor de pace pentru a pune capăt războiului.

Vorbind cu jurnaliștii la Beijing, după un turneu în Europa, în cadrul căruia a vizitat Moscova și Kiev, Li Hui a declarat că, în opinia sa, "toate părțile susțin o soluționare politică" a războiului.

"În prezent, există multe dificultăți cu care se confruntă diferitele părți în a se așeza și a se angaja în discuții", a spus el. Dar, a adăugat el, cei care luptă în război "nu sunt lipsiți de puncte de consens". "Cele două părți nu au închis complet ușa negocierilor de pace", a insistat Li.

De asemenea, el a aruncat vina pentru conflict asupra Occidentului, care a trimis arme Ucrainei în încercarea de a o ajuta în lupta sa împotriva ofensivei rusești.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă vrem cu adevărat să oprim războiul, să salvăm vieți și să obținem pacea, ar trebui să încetăm să mai trimitem arme pe câmpul de luptă", a spus Li. "Lecțiile dureroase privind modul în care criza ucraineană a evoluat până la starea actuală merită o reflecție profundă din partea tuturor părților", a adăugat el.

"În esență, criza ucraineană este izbucnirea masivă a contradicțiilor din guvernanța europeană în materie de securitate."

Li a efectuat luna trecută un turneu într-o serie de capitale europene, în timp ce Beijingul încearcă să joace un rol de mediator în războiul Rusiei din Ucraina.

Iar vineri a sugerat că Beijingul ar putea trimite o altă delegație în regiune, deși nu a dat o dată concretă și nici nu a spus unde ar putea merge un astfel de grup.

"Aceasta a fost prima dată, dar nu este ultima dată"

China afirmă că este o parte neutră în conflict, dar a fost criticată pentru că a refuzat să condamne Moscova pentru ofensiva sa și pentru parteneriatul său strategic strâns cu Rusia.

În februarie, Beijingul a publicat un document în care cerea o "soluționare politică" a conflictului, care, potrivit avertismentelor țărilor occidentale, ar putea permite Rusiei să păstreze o mare parte din teritoriul pe care l-a confiscat în Ucraina.

În timpul unui summit desfășurat în martie la Moscova, liderul chinez Xi Jinping l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin să viziteze Beijingul, iar cei doi lideri au declarat că legăturile "intră într-o nouă eră".

Analiștii spun că China deține avantajul în relația cu Rusia și că influența sa este în creștere pe măsură ce izolarea internațională a Moscovei se adâncește.

sursa: insiderpaper.com