China va trimite primul său astronaut civil în spațiu
- Dosofteea Lainici
- 29 mai 2023, 15:38
Expertul în încărcătură utilă Gui Haichao va pleca marți spre stația spațială Tiangong în cadrul unei misiuni de trei persoane.
China va trimite marți primul său astronaut civil în spațiu în cadrul unei misiuni cu echipaj către stația spațială Tiangong, potrivit oficialilor.
Gui Haichao, un expert în sarcină utilă, va decola de la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan din nord-vestul Chinei, marți, la ora locală 9:31 (01:31 GMT), a anunțat luni Agenția spațială chineză.
Până în prezent, toți astronauții chinezi trimiși în spațiu au fost membri ai Armatei Populare de Eliberare.
Un purtător de cuvânt al agenției spațiale a declarat reporterilor că Gui, care este profesor la Universitatea de Aeronautică și Astronautică din Beijing, va fi „în principal responsabil de operarea pe orbită a încărcăturilor utile experimentale din domeniul științei spațiale”.
China a investit miliarde de dolari în programul spațial
Comandantul misiunii de marți este Jing Haipeng - aflat la a patra sa călătorie în spațiu, potrivit presei de stat - în timp ce al treilea membru al echipajului este inginerul Zhu Yangzhu.
China, care plănuiește să trimită astronauți pe Lună până în 2030, a investit miliarde de dolari în programul său spațial gestionat de armată, încercând să recupereze decalajul față de Statele Unite și Rusia, după ani de zile în care a egalat cu întârziere obiectivele acestora.
Anul trecut a finalizat construcția celei de-a treia stații spațiale permanente, Tiangong. Ultimul modul al stației Tiangong în formă de T - al cărei nume înseamnă „palat ceresc” - s-a unit cu succes cu structura centrală în noiembrie.
Stația transportă o serie de echipamente științifice de ultimă generație, a relatat agenția de știri de stat Xinhua, inclusiv „primul sistem de ceas atomic rece din lume care este în spațiu”.
Se așteaptă ca Tiangong să rămână pe orbita joasă a Pământului, la o distanță cuprinsă între 400 și 450 de kilometri deasupra planetei, timp de cel puțin 10 ani - realizând astfel ambiția de a menține o prezență umană pe termen lung în spațiu.
Acesta va avea un echipaj permanent format din echipe rotative de trei astronauți, care vor efectua experimente științifice și vor contribui la testarea de noi tehnologii.
Deși China nu intenționează să folosească Tiangong pentru o cooperare globală la scara Stației Spațiale Internaționale, Beijingul a declarat că este deschis la colaborări străine.
Nu este încă clar cât de extinsă va fi această cooperare.
China a fost efectiv exclusă de pe Stația Spațială Internațională din 2011, când Statele Unite au interzis NASA să se implice cu această țară. (Bibliografie: AlJazeera).