China. Uriaș program de modificare a vremii. 560.000 de manipulări meteo

China. Uriaș program de modificare a vremii. 560.000 de manipulări meteo

Beijingul a anunțat, la începutul acestei luni, că dorește să dea un impuls programului său de „modificare meteorologică”. Acest program, puțin cunoscut, reprezintă un efort fără comparație în lume în a controla ploile sau cerul senin.

Emiratele vin din urmă

Acestea sunt toate elementele care fac ca „China să fie în mod clar cea mai activă țară din lume în acest domeniu”, subliniază cercetătorul german Wolfgang Gasser. Dar nu este singura țară. „Însămânțarea norilor” a început în Statele Unite în 1947 sub conducerea,  cum frecvent se întâmplă, a armatei.

Americanii au crezut până în anii 1980 că pot rezolva toate problemele meteorologice cu această tehnologie. „Dar entuziasmul s-a redus mult de atunci și astăzi există doar nouă state care efectuează operațiuni de însămânțare a norilor”, își amintește Wolfgang Gasser în studiul său.

Problema americanilor este că eficacitatea reală a acestei tehnici nu a fost niciodată dovedită. „Succesul unei operațiuni poate fi cu greu măsurat, deoarece nu știi niciodată ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat nicio însămânțare a norilor”, scrie cercetătorul german.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îndoieli științifice există și în Europa, unde puțini mai sunt interesați de manipularea meteo. „Singurele inițiative provin din comunitatea civilă, cu experimente efectuate de asociații din Germania și Austria de la sfârșitul anilor 1960”, subliniază Wolfgang Gasser.

În schimb, Emiratele Arabe Unite au altă abordare. În 2010, au lansat un program cu un buget de 11 milioane de dolari pentru a efectua experimente de însămânțare a norilor. Scopul declarat este de a crește precipitațiile anuale cu mai mult de 15%.

Modificarea vremii, planificată pentru Tibet

Evitarea secetei, ploaia în caz de incendiu sau risipirea norilor în timpul unei mari adunări: acestea nu sunt singurele obiective urmărite de programul chinez.

Ca parte a noilor ambiții dezvăluite la începutul lunii decembrie, Beijingul dorește, de asemenea, să dea un impuls unui vast program de „modificare a vremii” în regiunea Tibet.

Autoritățile doresc să crească volumul precipitațiilor în această zonă,  pe termen lung. Dar acest tip de efort poate „destabiliza climatul din regiune”, avertizează Janos Pasztor, directorul al Carnegie Climate Geoengineering Governance Initiative.

Un risc luat foarte în serios de India, care a început să se plângă că China desfășoară, fără acordul ei, experimente care îi pot modifica climatul.