România, aliat indispensabil al SUA în Europa. Ce plan au pus la cale

România, aliat indispensabil al SUA în Europa. Ce plan au pus la cale Sursa foto: Inquam

România. În viitorul apropiat, baza NATO Mihail Kogălniceanu va primi peste 10.000 de militari și familiile acestora și va acoperi o zonă de dimensiunea Harrisburg-ului. De când a atacat Vladimir Putin Ucraina, țara noastră a devenit noul aliat indispensabil al Americii.

Momentul în care România a aderat la NATO

După căderea comunismului în 1989, România a aderat la UE și NATO. La început, liderii americani și europeni au sperat într-o relație de cooperare cu Rusia lui Boris Elțîn, nu cu România. Rusia visa să restrângă influența occidentală în Polonia și Ucraina, dar țara noastră avea o valoare strategică mai scăzută.

După 9/11, viziunea strategică a Americii s-a mutat către Orientul Mijlociu și sud-vestul Asiei, iar NATO dorea să strângă mai mulți aliați. Valoarea geopolitică a unei țări mari pro-occidentale care se învecinează cu Marea Neagră a crescut considerabil. România a contribuit mult la forțele multinaționale din Afganistan. Admiterea în NATO a urmat în martie 2004.

Mihail Kogălniceanu.

Mihail Kogălniceanu. Sursa foto Youtube

Rusia a luat atitudine

Rusia nu s-a lăsat mai prejos și a vrut să blocheze influența occidentală în creștere în vecinătatea sa. Pentru a preveni îndeplinirea promisiunii din 2008 a NATO de aderare pentru Ucraina și Georgia, Moscova a creat două formațiuni statale în Georgia (Abhazia și Osetia de Sud). Apoi, Rusia a luat în vizor Crimeea. Noii membri NATO se așteptau ca Vladimir Putin să atace Ucraina în 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nord, țara noastră are acum o graniță discontinuă de 330 de mile cu o țară aflată în ocupație și război. Dezmembrarea flotei navale ucrainene și confiscarea Sevastopolului și a porturilor Herson și Mariupol au pus în pericol Marea Neagră.

Accesul la Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor este guvernat de Convenția de la Montreux de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, pusă în aplicare de Turcia. Când SUA au încercat să trimită două nave spital mari în Georgia în 2008, Turcia s-a opus. Chiar și în timp de război, navele rusești care se întorc la bazele lor nu sunt oprite. Această situație lasă Marea Neagră „potrivită pentru agresarea vecinului”.Chiar și fără nave mari, o bază NATO la Marea Neagră poate ajuta.

Cel mai mare pericol pentru România

Momentan, România nu și-a dezamăgit partenerii americani sau europeni alunecând către dominația unui partid unic. În 2023, Comisia Europeană a apreciat reforma cuprinzătoare a justiției. Partidele de centru-stânga (social-democrați) și de centru-dreapta (naționali liberali) au schimbat comanda în mod pașnic. La recentele alegeri pentru Parlamentul European, cele două partide au cooperat și totul a decurs bine.

Problema este că cel mai mare pericol pentru România este perspectiva unui al doilea Belarus, adică un vecin dominat de Rusia, în Moldova. Această țară mică, situată între Ucraina și România, este deja divizată de Transnistria, cucerită de Rusia.

Liderii din Transnistria (unde o treime din populație e de origine rusă) s-au simțit discriminați și au cerut în repetate rânduri „protecție” Moscovei. Sub guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, Moldova este acum candidată la UE, a primit ajutor sporit din partea SUA și a României, potrivit The Hill.

Revista presei