Creşterea economică din China va permite să se evite o recesiune mondială în 2023?
După trei ani de încetinire din cauza restricţiilor anti-Covid, "economia chineză cunoaşte o relansare solidă", a subliniat raportul partidului unic.
Indicatorul este urmărit cu mare atenţie, atât este de determinantă ponderea Chinei în economie. Pentru a evita recesiunea, susţinută de creşterea dobânzilor, Imperiul de Mijloc va juca oare rolul de locomotivă mondială în 2023? Deşi incertitudinea continuă din cauza tensiunilor provocate de războiul din Ucraina, China ar urma sa aibă un comerţ sănătos, cu o creştere aşteptată de "circa" 5% în 2023, potrivit unui raport de activitate al guvernului publicat duminică, la deschiderea sesiunii anuale a Adunării Naţionale Populare (ANP), parlamentul chinez.
Dar această prognoză este uşor inferioară celei a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care anticipa o creştere de +5,2% în 2023, contribuind la un sfert din creşterea mondială.
Mai ales, acest obiectiv de creştere a PIB este unul din cele mai modeste de decenii.
De aceea, persistă îngrijorări cu privire la sectorul imobiliar chinez, extrem de supra-îndatorat. Mulţi promotori se luptă pentru supravieţuire după o înăsprire de către Beijing a condiţiilor de acces la credite, în vreme ce vânzările imobiliare sunt în scădere. Pentru a evita prăbuşirea, China s-a hotărât să ridice restricţiile drastice legate de criza Covid.
"O relansare solidă"
Înfeudat Partidului Comunist Chinez (PCC), la putere, parlamentul, reunit pentru nouă zile la Palatul poporului din Beijing, ar urma de asemenea să-i ofere peste câteva zile lui Xi Jinping un inedit al treilea mandat prezidenţial
După trei ani de încetinire din cauza restricţiilor anti-Covid, "economia chineză cunoaşte o relansare solidă", a subliniat raportul prim-ministrului care îşi încheie mandatul, Li Keqiang, prezent alături de cei 3.000 de deputați ai ANP.
În 2022, PIB chinez a crescut cu numai 3%, o creştere dintre cele mai slabe în 40 de ani, pe fondul încetinirii economice, a epidemiei de Covid-19, a izolărilor şi unei criza în imobiliar, potrivit latribune.fr
(Traducerea Rador)