Acuzații grave la adresa Chinei. Un milion de persoane sunt ținute în lagăre de concentrare. Reacție dură a guvernului chinez

Acuzații grave la adresa Chinei. Un milion de persoane sunt ținute în lagăre de concentrare. Reacție dură a guvernului chinez

SUA au acuzat existența unor lagăre de concentrare pentru musulmanii din regiunea Xinjiang. China a respins, luni, acuzațiile, considerând acuzația drept ruptă de realitate.

Randall Schriver, şeful politicii pentru Asia a Departamentului Apărării SUA, a afirmat săptămâna trecută că peste un milion de musulmani sunt închişi în „lagăre de concentrare” în nord-vestul Chinei. Acuzaţia - remarcă Reuters - este una din cele mai ferme condamnări americane de până acum a practicilor de detenţie în masă a minorităţii uigure şi a altor grupuri musulmane.

Beijingul consideră că acuzaţiile sunt rupte de realitate. Geng Shuang, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, a susţinut luni că observaţiile lui Schriver „sunt absolut în dezacord cu faptele”, că provincia Xinjiang este stabilă, iar locuitorii ei trăiesc paşnic, în armonie. Centrele din nord-vest despre care este vorba sunt destinate de fapt pregătirii profesionale, în cadrul unor măsuri de prevenire a terorismului, a arătat el.

„Măsurile respective sunt implementate cu deplina respectare a legii, au întrunit sprijinul fără rezerve şi aprobarea poporului şi au un efect social pozitiv", a afirmat Geng. "Cuvintele şi acţiunile persoanei respective din Statele Unite constituie un amestec brutal în afacerile interne ale Chinei. Partea chineză îşi exprimă puternica nemulţumire şi opoziţia fermă”, a adăugat el.

„Cerem încă o dată persoanei respective din Statele Unite să respecte faptele, să renunţe la prejudecăţi, să vorbească şi să acţioneze cu atenţie şi să îşi înceteze amestecul în afacerile interne ale Chinei prin chestiunea privind Xinjiang”, a insistat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Unii foşti deţinuţi au declarat agenţiei Reuters că au fost torturaţi în timpul interogatoriilor din lagăre, că au trăit în celule aglomerate şi au fost supuşi unui regim zilnic brutal de îndoctrinare partinică prin care unii dintre ei au fost împinşi la sinucidere. Unele din complexele respective sunt înconjurate cu sârmă ghimpată şi păzite din turnuri de observaţie, arată agenţia.

Joia trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo s-a referit la complexele respective ca „lagăre de reeducare” care „reamintesc de anii 1930”.

Guvernul american a luat în considerare implementarea unor sancţiuni împotriva unor oficiali de rang înalt din Xinjiang, regiune chineză unde trăiesc milioane de uiguri şi alte minorităţi musulmane.

China a avertizat că va reacţiona „proporţional” la orice sancţiuni din partea SUA.

Guvernatorul provinciei Xinjiang a respins direct, în martie, comparaţia cu lagărele de concetrare şi a declarat că regimul în complexele respective este „similar cu al unor şcoli cu internat”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News