China și India s-au abținut de la votul unei rezoluții a Națiunilor Unite prin care Rusia este condamnată pentru că a susținut că a anexat părți ale Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri decrete care susțin că patru regiuni din Ucraina fac acum parte din Rusia, o mișcare care a fost respinsă pe scară largă de Occident ca o anexare ilegală. Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, a votat o rezoluție care declară ilegale și invalide acțiunile lui Putin și recunoaște că regiunile fac încă parte din Ucraina, nu din Rusia. Rezoluția a fost adoptată cu un vot de 10-1, Rusia fiind singurul vot de veto. China, India, Brazilia și Gabon s-au abținut.
China și India au fost parteneri puternici ai Rusiei în timpul războiului, refuzând să instituie sancțiuni așa cum a făcut Occidentul. Dar votul ONU a avut loc la doar câteva săptămâni după ce Putin a recunoscut că omologii săi din ambele țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la război.
În timpul unei întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping în Uzbekistan pe 15 septembrie, Putin a recunoscut că Xi a avut „întrebări și îngrijorări” cu privire la război. A doua zi, premierul indian Narendra Modi a criticat războiul în timpul unei întâlniri cu Putin. „Știu că epoca de astăzi nu este o epocă a războiului și v-am vorbit la telefon despre asta”, i-a spus Modi lui Putin. Putin a răspuns: „Cunosc poziția dumneavoastră cu privire la conflictul din Ucraina. Dorim ca toate acestea să se termine cât mai curând posibil”.
Mobilizarea trupelor
Un expert a declarat anterior că presiunea din partea lui Xi și Modi – și teama de a-i pierde ca parteneri – ar fi putut motiva escaladarea recentă a războiului de către Putin prin mobilizarea trupelor și amenințarea cu acțiuni nucleare, potrivit Business Insider.
„Dovezile criticilor aduse aliaților precum China sau statelor neutre precum India au pus în mod clar mai multă presiune asupra lui”, a declarat Robert English, profesor la Universitatea din California de Sud, care studiază Rusia, Uniunea Sovietică și Europa de Est.