China anunță că și-a vaccinat deja 1.000.000 de cetățeni
- Adrian Pătrușcă
- 20 noiembrie 2020, 22:50
Numărul cetățenilor chinezi cărora li s-a administrat un vaccin experimental anti-COVID-19 este mult mai mare decât se credea în Occident.
Potrivit South China Morning Post, aproape un milion de chinezi, inclusiv membri ai trupelor din cadrul misiunilor de menținere a păcii în zone cu focare cu coronavirus, au fost injectați cu un vaccin creat de compania de stat Sinopharm în cadrul unui plan guvernamental de urgență.
China a depășit astfel Rusia cu mult în cursa vaccinării, deși în ambele țări vaccinurile sunt încă în faza testelor clinice. Potrivit lui Liu Jingzhen, președintele Sinopharm, nu a existat nici măcar un singur caz de „eveniment advers serios” la nici una dintre cele aproape un milion de persoane vaccinate.
„Lider mondial”
Într-un interviu, Liu a elogiat proiectul chinez de dezvoltare, numindu-l „lider mondial”:
„În condiții de folosire de urgență, vaccinurile au fost administrate la aproape un milion de persoane și nu a existat nici un eveniment advers serios. Oamenii au avut doar simptome ușoare.”
Și a conchis:
„Până acum, cu toate progresele noastre, de la cercetare la testele clinice, la producție și la utilizarea de urgență, am fost lideri mondiali.”
Rusia și China sunt singurele țări care lucrează la dezvoltarea unui vaccin pe care l-au folosit deja în cazuri de urgență pentru a-și vaccina o parte din populație.
Președintele rus Vladimir Putin afirma chiar, acum câteva luni, că uneia dintre fiicele sale i s-a administrat un vaccin creat de Institutul Gamaleia, în cadrul primelor teste clinice.
Compania chineză Sinopharm confirma încă din septembrie că numărul pacienților care primiseră vaccinul în regim „de urgență” era de nivelul sutelor de mii.
Regimul de urgență se referă la așa numitele persoane cu risc înalt de infectare, în care, potrivit regulilor de sănătate din China, intră nu doar profesioniștii din sănătate aflați în prima linie, ci și angajații din școli, supermarketuri sau transportul public.
Sinovac, „mai moale”
În timp ce Moderna, Pfizer și AstraZeneca și-au publicat datele preliminare privind eficiența mare a vaccinurilor lor, cu reacții secundare moderate, un studiu publicat săptămâna aceasta în Lancet arăta că vaccinul inactivat produs de Sinovac a produs un răspuns imun la virus, deși nu a fost atât de puternic ca răspunsul sesizat la persoanele care au primit vaccinurile americane mRNA sau la pacienții infectați.
Secretarul american pentru Sănătate, Alex Azar, a declarat miercurea aceasta că autorizarea și distribuirea vaccinurilor Pfizer și Moderna ar putea începe în câteva săptămâni și că Statele Unite vor avea gata 40 de milioane de doze din cele două vaccinuri până la sfârșitul anului.