Chiar dacă Beijingul nu a oferit încă un răspuns concret în privința balonului de spionaj trimis pe coasta de sud-est a SUA, China trebuie să ia în considerare o viitoare acțiune a SUA în privința acestor tehnici de spionaj.
Într-o declarație, China a condamnat Departamentul Apărării pentru distrugerea balonului, declarând că Pentagonul „a reacționat excesiv” și „a încălcat grav practicile internaționale”. Plângerea făcută de Ministerul de Externe s-a oprit înainte de a acuza SUA de încălcarea dreptului internațional, a declarat Julian Ku, profesor de drept la Universitatea Hofstra.
Tehnici de spionaj care pun paie pe foc între China și Statele Unite ale Americii
„Mai mult, trebuie să se gândească la propriile lor drepturi în cazul în care SUA încep să trimită baloane sau drone în China”, a spus Ku. Până acum, declarația oficială a fost neobișnuit de scurtă, în comparație cu modul în care țara s-a luptat diplomatic cu SUA.
Beijingul susține că balonul a fost o navă care a plutit accidental peste pământul american și a spus că „a cerut SUA să se ocupe de asta în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesionistă și reținută”. Cel mai aproape de o amenințare a fost să spună că „își rezervă dreptul de a face acțiuni suplimentare necesare”.
Înlocuirea purtătorilor de cuvânt
Pe de altă parte, reacțiile sale la încălcările percepute – cum ar fi în cazul vizitei în Taiwan a președintelui Parlamentului de atunci, Nancy Pelosi – au fost mult mai agresive. „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a scris Ministerul de Externe al Chinei, avertizând SUA „să nu meargă mai departe pe o cale greșită și periculoasă”.
În mod remarcabil, China are acum un nou ministru de externe, Qin Gang, un fost ambasador în SUA, care a înlocuit în ianuarie majoritatea purtătorilor de cuvânt ai ministerului, cunoscuți pentru diplomația agresivă a Beijingului, potrivit Business Insider.