China se lasă și mai greu pe gâtul Hong Kong. Omul forte trimis de Beijing

China se lasă și mai greu pe gâtul Hong Kong. Omul forte trimis de Beijing

În ciuda presiunilor internaționale, Beijingul își consolidează controlul asupra fostei colonii britanice. După adoptarea controversatei legi de securitate, China a trimis la Hong Kong un oficial de securitate de top

Un tip „greu” pentru a stăpâni revoltele din Hong Kong. În ciuda presiunii internaționale, Beijing a numit vineri un înalt funcționar care să se ocupe de securitatea națională în fosta colonie britanică, în conformitate cu legea controversată recent adoptată.

Noul creat „Birou de securitate națională”, care raportează direct guvernului central , are sarcina de a colecta informații și de a urmări atacurile asupra „securității statului” în Hong Kong.

Este una dintre prevederile controversatei legi pe care Beijing a adoptat-o ​​,marți, în forță.

Iar în fruntea acestui birou a fost numit Zheng Yanxiong (56 de ani), a informat presa chineză de stat vineri.

„Este un tip dur, un om al legii și ordinii”,  a declarat pentru AFP politologul Willy Lam, specialist  la Universitatea Chineză din Hong Kong.

Zheng Yanxiong și-a făcut cariera în Guangdong, provincia frontalieră cu Hong Kong.

Este  cunoscut pentru că a reprimat revolta din  Wukan în 2011.

Regimul comunist a impus, marți, un text de lege controversat fostei colonii britanice prin faptul că încalcă, potrivit criticilor săi, principiul „o singură țară - două sisteme” care se presupune că va garanta libertățile din Hong Kong, libertăți  necunoscute în altă parte din China continentală.

Până în ultimul moment, Beijing a păstrat secret conținutul acestei legi care vizează suprimarea „subversiunii, a secesiunii, a terorismului și a coluziunii cu forțele străine”, ca răspuns la mișcarea de protest lansată anul trecut împotriva guvernului central.

Mulți juriști au avertizat împotriva formulării foarte vagi a unui text care, fiind deschis tuturor interpretărilor, încurajează autocenzura.

Noua lege a adus deja un vânt de panică în rândul populației din Hong Kong. Începând de marți, mulți au șters toate urmele angajamentului lor pro-democrație pe rețelele de socializare.

„Mi-am schimbat numele de profil și am adoptat un cont privat, astfel încât angajatorul meu să nu poată vedea publicațiile mele pe care le poate considera anti-chineze sau care ar încălca legea securității naționale”, a explicat, sub protecția anonimatului, un angajat al unei companii mari, al cărui management este, potrivit lui, „pro-Beijing”.

Ne puteți urmări și pe Google News