China se apropie de statutul de cea mai importantă economie a lumii

China se apropie de statutul de cea mai importantă economie a lumii

Economia Chinei a evitat intrarea în acest an în recesiune tehnică, care presupune înregistrarea unei scăderi economice timp de două trimestre consecutive.

Astfel, după scăderea din primul trimestru al lui 2020, când a doua economie a lumii a fost puternic afectată de măsurile luate pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, în cel de-al doilea trimestru China a obținut o creștere economică robustă, de 3,2%.

Tot mai mulți specialiști au apreciat ulterior că economia chineză își revine mai rapid decât s-a estimat initial, fiind din ce în ce mai evident trendul unei evoluții în forma literei „V”. A

Opiniile au fost confirmate și de evoluția producției industriale din China în aceste ultime luni. Confruntate cu o situație extraordinară, autoritățile de la Beijing au adoptat un set amplu de măsuri pentru a sprijini revenirea economiei locale și în special a producției industriale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drept rezultat, în perioada aprilie-iunie, producția industrială a Chinei crescut constantant, în luna iunie fiind atinsă o creștere cu 4,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Evoluția economiei chineze este mult mai bună decât cea a Statelor Unite ale Americii, PIB-ul primei economii a lumii scăzând în trimstrul II al anului în curs cu un procent absolut impresionant, de 32,9%.

Este vorba de cea mai puternică scădere trimestrială a SUA, care a depășit nivelurile atinse în timpul Marii Depresiuni din 1929 sau în timpul crizei economice din 2008. Economia SUA a intrat oficial în recesiune tehnică astfel în 2020, după ce și în primul trimestru din 2020 înregistrase o scădere de 5%.

Criza globală generată de virusul SARS-CoV-2 poate contribui în acest context la accelerarea trendului de apropiere a PIB-ului nominal al celor două mai mari economii ale lumii. În ultimii ani, au fost prezentate public numeroase studii independente care au arătat reducerea decalajului dintre PIB-ul american și cel chinez. Ritmul mai accelerat de creștere al PIB-ului Chinei a condus chiar la anunțarea diferitor predicții privind rocada locurilor 1 și 2 în clasamentele globale, până în anul 2026, sau chiar mai devreme.

Impactul negativ profund al actualei pandemii asupra economiei americane suprapus cu gestionarea rapidă și destul de eficientă provocărilor economice de către autoritățile chineze, după șocul inițial al unei contracții de 6,8% în primul trimestru al anului, ridică însă problema dacă nu cumva inversarea locurilor celor două mari economii ale lumii nu se va produce chiar mai rapid, în acest an, sau chiar în cei imediat următori. (P)