China renunță la controlul nașterilor

China renunță la controlul nașterilor

De la începutul lui 2016, Beijingul a renunțat la dogma copilului unic, permițând familiilor să aibă maximum doi copii. Acum autoritățile sunt gata să facă pasul următor.

Guvernul de la Beijing a prezentat marți un vast program de reorganizare a ministerelor și administrației centrale. Printre măsurile preconizate se numără și renunțarea la planningul familial de stat. În 1981, China a impus obligativitatea pentru familii de a avea cel mult un copil, din cauza dificultăților economiei de a face față creșterii populației.

Intenția guvernului de la Beijing de a elimina aceste restricții arată că țara trece de la „control” la „relansarea demografică”, scrie Global Times, un ziar în limba engleză apropiat de regim. „Controlul nașterilor trebuie să înceteze”, arată un articol semnat de He Yafu, specialist în demografie, care observă că președintele Xi Jinping nu a vorbit despre planningul familial cu ocazia ultimului congres al Partidului Comunist.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Populația Chinei îmbătrânește rapid

Anul trecut, potrivit statisticilor oficiale, China nu a înregistrat „decât” 17,23 milioane de nașteri, cea mai mică cifră înregistrată din anul 2000 încoace.

Totuși, o liberalizare a nașterilor nu va duce automat la o creștere demografică. Costurile ridicate ale creșterii unui copil, cu sănătatea, cu educația sau cu locuința, fac ca peste 53% dintre familiile care au deja un copil să nu-l mai dorească și pe al doilea.

Prognozele demografice arată că populația Chinei, care îmbă- trânește rapid, va ajunge în 2035 să numere peste 400 de milioane de locuitori cu vârsta de peste 60 de ani, în comparație cu numai 240 de milioane în prezent.