China a anunțat, luni, 15 august, că a organizat din nou exerciții militare în jurul Taiwanului, unde cinci parlamentari americani sunt în prezent în vizită, la doar două săptămâni după venirea lui Nancy Pelosi, criticată deschis de Beijning.
Armata chineză a declarat într-un comunicat:
„Pe 15 august, comandamentul teatrului de est al Armatei populare de eliberare chineze a organizat o patrulă de pregătire de luptă interarme multiservice și exerciții de luptă în mare și în spațiul aerian in jurul Taiwanului”.
Noile manevre constituie „o descurajare solemnă contra Statelor Unite și Taiwanului care continuă să joace farse politice și să submineze pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a declarat Shi Yi, purtător de cuvânt al comandamentului teatrului de est al armatei chineze, promițând „să apere hotărât suveranitatea națională”.
În declarația sa zilnică, ministerul taiwanez al apărării a afirmat, duminică, că a detectat 22 de avioane și șase nave chineze care operau lângă strâmtoare. 11 avioane au depășit linia mediană, o demarcație neoficială între Taiwan și China pe care China nu o recunoaște.
Un răspuns militar la vizita parlamentarilor americani
Aceste noi manevre ale Chinei au loc pe când o delegație a Congresului american – compusă dintr-un senator și patru reprezentanți ai Parlamentului, democrați și un republican – a sosit duminică seara la Taipei pentru a se întâlni luni cu președinta insulei, Tsai Ing-wen, înaintea unei recepții organizate la ministerul Afacerior externe.
O vizită salutată într-un comunicat de ministerul taiwanez al Afacerilor externe, in opinia căruia aleșii americani „demonstrează astfel o prietenie care nu se sperie de amenințările Chinei și subliniază sprijinul hotărât al Statelor Unite față de Taiwan”. Acestă vizită, care nu a fost anunțată, se referă la comerț, la securitatea regiunii și la schimbările climatice, potrivit institutului american din Taiwan.
Ea vine totuși după vizita de acum două săptămâni a președintei Camerei Reprezentanților americane, Nancy Pelosi, pe acestă insulă revendicată de autoritățile chineze. Furioasă, China a răspuns la această vizită prin manevre militare, cele mai importante realizate vreodată de Beijing în jurul Taiwanului.
Armata chineză a trimis nave de război, rachete și avioane de vânătoare, simulând o blocadă a insulei. La rândul său, Taipei a acuzat China că a folosit ca pretext vizita dnei Pelosi pentru a se antrena pentru o invazie. Ca răspuns, Ststele Unite și-au reafirmat angajamentul în regiune, lemonde.fr.
(Traducere Rador)