China pune stăpânire pe resursele lumii

China pune stăpânire pe resursele lumii

Statul chinez, prin compania proprie Sinopec, a decis să investească şapte miliarde de dolari în industria petrolieră braziliană, anunţă The Independent.

Prin tranzacţia încheiată ieri, Sinopec şi-a asigurat 40% din afacerile în Brazilia ale companiei spaniole Repsol. Totodată, China are acum acces direct la rezervele uriaşe de petrol pe care Repsol are dreptul să le exploateze în Brazilia, estimate la 1,2 miliarde de barili.

Suma plătită de chinezi este de aproximativ două ori mai mare decât valoarea reală a adcţiunilor, arată The Indepenent. Tranzacţia subliniază dorinţa Chinei de a-şi asigura cu orice preţ necesarul de energie şi de a preveni neliniştea socială la Beijing. Directorul Neptune Investment Management, Robin Geffen, care deţine un fond de investiţii chinez, explică această nevoie de resurse a Chinei. "Pentru a face faţă cererii, China ar trebuie să cumpere două companii de dimensiunile British Petroleum în fiecare an", spune Geffen în Independent. În timp ce lumea se află în criză, China raportează creşteri economice de chiar 10%, dar a devenit şi al doilea cel mai mare consumator de petrol din lume.

China, prin companiile de stat, este vedeta celor mai suprinzătoare şi rapide operaţiuni economice gigant, mai ales în domeniul energiei. Iată câteva exemple: 1. În februarie 2009, Sinopec a acordat un împrumut de 10 miliarde de dolari companiei braziliene Petrobras. Condiţia: compania garantează că va furniza Chinei 10.000 de barili de petrol în fiecare zi, pentru următorii zece ani;

Ne puteți urmări și pe Google News

2. În 2010, companiile chineze au plătit miliarde de dolari pentru a cumpăra acţiuni la companii care exploatează petrol din Canada, Angola, Uganda şi Argentina; 3. Tot în 2010, au fost încheiat contracte prin care China dobândeşte dreptul de a exploata aur şi fier din Guineea şi gaze naturale din Australia;

4. În 2009, compania producătoare de aluminiu Chinalco a înceract să cumpere compania anglo-australiană Rio Tinto. În Australia, au fost difuzate reclame pentru a opri această operaţiune. Liderul opoziţie din Senatul australian a apărut în acest spoturi, purtând mesajul "Păstraţa Australia Australiană"; 5. Afacerile chineze în Africa sunt de proporţii uriaşe, iar în 2010 s-au amplificat. Ideea este următoarea: statul chinez promite ample proiecte de infrastructură în schimbul concesionării resurselor. Recent, China a investit 2,5 miliarde de dolari în exploatarea de petrol din Uganda, într-un parteneriat cu Tullow Oil, compania britanică.

Deşi, cu banii chinezilor, în Uganda au fost construite spitale, străzi, drumuri şi căi ferate, există şi părţi negative. În 2008, China a fost acuzată pentru livrarea de arme în Sudan, un recunoscut partener de afaceri. De asemenea, chiar dacă nu a fost dovedit, China a fost socotită vinovată de mituirea mai multor lideri africani, pentru a refuza să recunoască Taiwanul ca membru ONU.