Evenimentul Zilei > International > China, primul avertisment la adresa Rusiei în urma atacurilor de la Zaporojie: Să respecte dreptul internaţional
China, primul avertisment la adresa Rusiei în urma atacurilor de la Zaporojie: Să respecte dreptul internaţional

China, primul avertisment la adresa Rusiei în urma atacurilor de la Zaporojie: Să respecte dreptul internaţional

Un oficial chinez a avertizat Rusia să respecte dreptul internațional și să dea dovadă de reținere în ceea ce privește centrala nucleară de la Zaporojie. China cere evitarea cu orice preț a unui accident ce ar putea avea urmări extrem de grave.

Un oficial chinez de rang înalt a declarat, vineri, la ONU că un singur incident la Zaporojie ar putea provoca un accident nuclear grav cu consecinţe ireversibile pentru ecosistemul şi sănătatea publică din Ucraina şi din ţările învecinate. China avertizează Rusia să respecte dreptul internațional și să evite cu orice preț o tragedie.

Avertisment pentru Rusia

Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut apel la toate părţile implicate și a spus că tragediile din trecut nu trebuie să se repete.

„Trebuie să dea dovadă de maximă reţinere, să respecte cu stricteţe dreptul internaţional şi să reducă la minimum riscul de accidente. Nu trebuie să permitem ca tragediile de la Cernobîl sau Fukushima să se repete“, a declarat Geng Shuang.

Pe lângă o urgenţă sanitară internaţională, un accident grav şi o emisie de radiaţii la centrala nucleară de la Zaporojie, ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială, deja grav afectată de Covid-19 şi de criza energetică, scrie inews.

Potrivit sursei citate, avertismentul Chinei este semnificativ, deoarece este poate singura putere mondială cu o influenţă reală asupra regimului Putin. Este pentru prima dată când oficialii de la Beijing lansează un astfel de avertisment la adresa Moscovei.

Noi atacuri în zonă

Oficialul Chinez a dat această declarația la doar câteva ore după un incident la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.  Electricitatea a fost întreruptă timp de câteva ore, potrivit preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta a declarat că bombardamentele ruseşti de joi au provocat incendii în gropile de cenuşă ale unei centrale electrice pe cărbune din apropiere, fapt care a dus la deconectarea centralei nucleare de la reţeaua electrică.

Un oficial rus a susţinut că Ucraina este vinovată de acest ultim atac. Zelenski a îndemnat organismele internaţionale să acţioneze mai rapid pentru a forţa trupele ruseşti să părăsească centrală, situată în sudul ţării, potrivit Mediafax.