China preia inițiativa în Pacificul de Vest

China preia inițiativa în Pacificul de Vest

Beijingul a punctat decisiv la summitul APEC, extinzându-și sfera de influență economică în detrimentul SUA.

Președintele chinez Xi Jinping și-a consolidat imaginea de lider mondial la summitul APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific), o reuniune foarte importantă care dă tonul schimbărilor în regiunea cu cea mai mare pondere economică din lume. Analiștii internaționali subliniază că liderul de la Beijing, chiar dacă a fost gazdă, a reușit să îl eclipseze pe Barack Obama, omologul american, la această reuniune la nivel înalt dominată în mod tradițional de Statele Unite.

Noul vis asiatic

„Obama conciliant, Xi competitiv”, a titrat cotidianul american Washington Post, referindu-se la prestația celor doi lideri. În realitate, președintele chinez s-a folosit de summitul de la Beijing pentru a-și prezenta noul „vis Asia- Pacific”, un proiect îndrăzneț de investiții de 40 de miliarde de dolari în țările din regiune, văzut de presa americană drept contrapondere la decizia Statelor Unite de a reloca resurse militare și economice în Pacificul de Vest pentru a stăvili expansiunea Chinei. Astfel, Xi Jinping a reușit să convingă majoritatea liderilor prezenți la summitul APEC să pună bazele unei zone de liber schimb în Asia, un proiect susținut de China. Acest proiect însă rivalizează cu Parteneriatul Transpacific, un acord economic regional inițiat de Statele Unite care exclude însă Rusia și China. Beijingul asemenea, care să se alăture unui alt proiect regional susținut de administrația comunistă, și anume înființarea unei bănci de investiții.

Un pas înainte

Poate nu cu totul întâmplător, armata chineză a dezvăluit publicului, în timp ce la Beijing se trăgeau sforile economiei regionale, noul avion de luptă cu tehnologie anti-radar de tip J-31, competitorul aparatului american de ultimă generație F-35. Demonstrația a coinciscuprezența pe teritoriul chinez a președintelui american Barack Obama, într-un gest de forță adresat Americii.

În ciuda pozițiilor divergente, cele două super-puteri au reușit să ajungă la un acord pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, SUA și China fiind principalii poluatori mondiali.