Nancy Pelosi, președinte al Camerei Reprezentanților SUA, efectuează o vizită în Taiwan, acolo unde oficialul american s-a întâlnit cu Tsai Ing-wen, șeful statutului asiatic. În acest timp, China a avertizat că armata sa va organiza exerciții militare în zonele din jurul Taiwanului, de joi până duminică.
Taiwan a anunţat că începând de marţi, 2 august 2022, peste 20 de avioane militare chineze au început să survoleze spațiul său de apărare aeriană, chiar când preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a decis să efectueze o vizită în această insulă, pe care Beijingul o consideră propriul său teritoriu.
SUA agită apele în Taiwan
Nancy Pelosi a vizitat Parlamentul taiwanez, iar apoi a mers să se întâlnească cu președintele țării, Tsai Ing-wen, motiv de furie pentru autoritățile chineze. Pelosi a transmis că ajutorul acordat Taiwanului este „crucial”, dar și că „determinarea Americii de a păstra democrația aici, în Taiwan, rămâne de fier".
Pe lângă asta, Tsai i-a acordat oficialului SUA una dintre dintre cele mai importante distincții civile din Taiwan, anume Ordinul Norilor Propici, drept simbol al recunoștinței pentru sprijinul SUA, afirmând că Pelosi este o personalitate „profund inspirată”, care luptă pentru drepturile omului.
Drept răspuns, pe lângă amenințarea aeriană, China a decis să intensifice represaliile economice, anunțând miercuri, 3 august 2022, o serie de interdicții și sancțiuni asupra importurilor și întreprinderilor taiwaneze, conform BBC.
China amenință cu un răspuns militar
Zeci de avioane militare chineze au intrat, marţi seară, în zona de identificare aeriană din jurul Taiwanului, imediat după începerea vizitei lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, anunţau autorităţile taiwaneze.
„Cel puţin 21 de avioane ale armatei chineze au pătruns marţi seară în Zona de identificare aeriană, în partea de sud-vest a Taiwanului”, a fost anunțul făcut de Ministerul Apărării de la Taipei.
SUA și Taiwan au angajamente comune
Oficialul american a transmis că vizita aceasta nu vine în contradicție cu politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979. Ea a precizat că Statele Unite își respectă angajamentele comune cu China și că se va opune schimbării status quo-ului insulei.
„Discuțiile noastre cu conducerea Taiwanului se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă astăzi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”, a mai transmis Pelosi.