Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan. Furia Chinei a atins cote maxime, 21 de avioane trimise de Beijing survolează zona amenințător

Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan. Furia Chinei a atins cote maxime, 21 de avioane trimise de Beijing survolează zona amenințător Sursa Foto: EPA/Taiwan Ministry of Foreign Affairs HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, a ajuns în Taiwan, într-o vizită care va duce al creșterea tensiunilor dintre Washington și Beijing. Aeronava care o transportă pe Nancy Pelosi, în turneul său din Asia, a aterizat pe aeroportul din Taipei, în condițiile în care China a trimis o escadrilă de avioane militare în zonă.

UPDATE 2: Zeci de avioane militare chineze au intrat, marţi seară, în zona de identificare aeriană din jurul Taiwanului, imediat după începerea vizitei lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, anunţă autorităţile taiwaneze, conform agenției Mediafax.

„Cel puţin 21 de avioane ale armatei chineze au pătruns marţi seară în Zona de identificare aeriană, în partea de sud-vest a Taiwanului", a fost anunțul făcute Ministerul Apărării de la Taipei, citat de Agenţia France-Presse şi de postul BFMTV. Zona de identificare aeriană este mai largă decât spaţiul aerian al Taiwanului. Niciun avion nu a pătruns în spaţiul aerian taiwanez.

Pe de altă parte, site-urile mai multor instituţii guvernamentale taiwaneze sunt nefuncţionale din cauza unor atacuri cibernetice. Este vorba de site-ul preşedintelui Taiwanului, Tsai Ing-Wen, de cel al Ministerului Apărării şi de cel al Ministerului de Externe, conform Axios.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 1: La scurtă vreme după ce a aterizat la Taipei, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a transmis un mesaj pe Twitter. Ea a arătat că angajamentul american faţă de un Taiwan democratic este mai important ca niciodată.

„Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a spus Pelosi într-o declaraţie după ce a aterizat la Taipei.

Oficialul american a mai trasnsmis că vizita aceasta nu vine în contradicție cu politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979. Ea a precizat că Statele Unite își respectă an angajamentele comune cu China și că se va opune schimbării status quo-ului insulei.

„Discuțiile noastre cu conducerea Taiwanului se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă astăzi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”, a mai transmis Pelosi.

Știrea inițială: 

Aeronava cu care călătorește Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite în turneul său asiatic a ajuns în Taiwan, aterizând pe aeroportul din Taipei. Vizita oficialului american pe insula considerată de China parte a teritoriului său va duce la creșterea tensiunilor dintre Beijing și Washington. China a avertizat marți că Statele Unite vor avea „responsabilitatea” pentru o vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, și că vor trebui „să plătească prețul”.

O escadrilă de avioane militare chineze patrulează în zonă, transmițând un mesaj de forță. Pe de altă parte, patru nave militare americane s-au deplasat spre Taiwan. Avioanele de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoare Taiwan, ce separă China continentală de insula revendicată de Beijing, a anunţat marţi televiziunea de stat chineză, citată de AFP şi EFE.

Anunţul a venit cu puţin timp înainte ca avionul Forţelor Aeriene ale SUA (SPAR19), la bordul căruia se află preşedinta Camerei Reprezentanţilor, aterizeze în Taiwan la ora locală 22:43 (17:43 ora României).

Sursa foto. Twitter

Tensiuni în creștere în zona insulei Taiwan

Vizita lui Nancy Pelosi este considerată de liderii comuniști chinezi un gest provocator care va avea drept consecință înrăutățirea și mai mult a relațiilor dintre China și SUA. Este drept că nici una dintre cele două superputeri nu au interes să declanșeze un conflict armat. Cu toate acestea, în Taiwan, se fac pregătiri pentru război. Alarmele antiaeriene sună strident, iar autoritățile pregătesc buncărele pentru adăpostirea populației.

Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de „rutină”, în contextul vizitei lui Nancy Pelosi, informează Reuters şi AFP. Portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud și s-a poziționat la est de Taiwan şi la sud de Japonia. Nava este însoţită de crucişătorul USS Antietam şi de distrugătorul USS Higgins. În zonă se află şi nava amfibie de asalt USS Tripoli, în cadrul desfăşurării din portul San Diego (California) începute în această regiune la începutul lunii mai.

„Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină”, a declarat un reprezentant al US Navy.

Mai multe avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoare Taiwan, ce separă China continentală de insula revendicată de Beijing, a anunţat televiziunea de stat chineză.