Lumea crede că al treilea Război Mondial ar putea începe din Taiwan, din cauza presiunilor militare exercitate de China.
Lumea se teme că disputa din Taiwan se va transforma, de fapt, într-un conflict global. Aceste temeri cresc pe zi ce trece, întrucât grupurile de „think tank” avertizează că presiunile militare făcute de China asupra insulei au explodat deja de la începutul lui 2021.
Beijingul susține că insula Taiwan face parte din teritoriul său suveran, însă guvernul taiwanez respinge total aceste afirmații alături de SUA, cel mai mare aliat al lor.
Avertismentul vine chiar de la Institutul pentru Siguranță Națională și Cercetare din Taiwan (INDSR).
Într-un nou raport creat de INDSR, care este finanțat de guvernul taiwanez, aceștia avertizează cu privire la un conflict global ce ar putea izbucni din cauza forțelor din opoziție.
Al treilea război mondial?
În anul 2020, avioanele de război din China au pătruns de cel puțin 380 de ori în spațiul aerian al Taiwanului, susține purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării din Taiwan, Shih Shun-wen.
„Într-una dintre aceste ocazii, un avion de război chinez, model Y-8, care este proiectat pentru a bombarda submarine, a pătruns în spațiul aerian din Taiwan într-o duminică”, mai spune același purtător de cuvânt.
China a devenit din ce în ce mai agresivă cu Taiwanul în 2020 când a trimis trupe militare pentru „exerciții” chiar lângă insulă, pătrunzând în spațiul lor aerian, scrie Express.co.uk.
Ce spune conducerea din Taiwan?
Tsai Ing-wen, președinta Taiwanului, s-a referit la tensiunile cu China, afirmând că țara sa dorește o ameliorare a relaților bilaterale.
Declarația are loc pe fondul creșterii în ultimul an a tensiunilor dintre cele două țări. Avioane chineze au fost reperate în repetate rânduri în zona de identificare aeriană a Taiwanului.
Oficialii chinezi au numit Taiwanul „parte inseparabilă a teritoriului chinez”, în ciuda faptului că Taipei își susține independența.
Pe 1 ianuarie, președinta Tsai a declarat:
„Din punct de vedere strategic mondial, Taiwanul este mai important ca niciodată. Stabilizarea relațiilor și a situației din strâmtoarea Taiwan nu mai este doar o problemă a celor două părți. Este o preocupare pentru întreaga regiune India-Pacific și a a intrat în centrul atenției internaționale.”
Și lidera de la Taipei, citată de Express, a adăugat:
„În cursul ultimului an, de partea cealaltă a strâmtorii, avioane militare și nave de război au fost active în jurul Taiwanului. Țin să afirm că, abordând relația dintre cele două părți ale strâmtorii, noi ne vom respecta principiile și nu vom acționa de o manieră precipitată.”