Australia, noul dușman de moarte al Beijingului

Australia, noul dușman de moarte al Beijingului

Escaladarea a început la începutul anului 2020, când Australia a fost prima țară care a solicitat o anchetă independentă pentru a determina originea epidemiei Covid-19. Un apel care „va ofensa cu atât mai mult Beijingul cu cât, în primul rând, a fost făcut via mass-media, aparent fără a trece prin canalele diplomatice obișnuite”, își amintește specialistul Merics.

De atunci, China a impus taxe vamale repetate asupra exporturilor australiene, vizând produse precum orz, vin, carne de vită sau chiar fructe de mare.

Beijing a trimis chiar autorităților australiene o listă cu paisprezece plângeri. China critică ceea ce numește subvenții publice pentru proiecte de cercetare „anti-chineze”, condamnările Canberrei asupra politicii chineze din Xinjiang sau Hong Kong sau veto-ul autorităților asupra a o duzină de proiecte de investiții chineze în Australia.

„Dacă faci din China un dușman, China va deveni dușmanul tău”, a declarat un oficial chinez al puterii într-o conferință de presă, a informat Sydney Morning Herald, la 19 noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Punctul culminant a patru ani de tensiune

Într-un anumit sens, această nouă succesiune de tensiuni diplomatico-comerciale este doar punctul culminant al aproape patru ani de degradare progresivă a relațiilor dintre cele două țări. „În 2016, controversa din Australia privind contractul de închiriere pe 99 de ani acordat unei companii chineze pentru a gestiona portul Darwin (care se află în apropierea unei baze militare americane) a fost unul dintre primele semne ale problemelor care au apărut între cele două țări ”, își amintește John Lee, cercetătorul Merics.

Ulterior, țara a fost adesea printre primii care au denunțat acțiunile chineze în mai multe domenii. „Au interzis Huawei dezvoltarea rețelei 5G în Australia în 2018, au fost primii care au calificat acțiunile chineze în Marea Chinei drept ilegale și s-a făcut presiune foarte devreme pentru această investigație independentă asupra originii pandemiei Covid -19 ”, a enumerat Patrick Köllner, vicepreședinte al GIGA Institute for Asian Studies .

Pe scurt, Australia a fost „prima țară importantă care și-a adaptat diplomația la noul mod în care China lui Xi Jinping abordează relațiile internaționale”, afirmă acest specialist. Canberra a văzut Beijingul devenind mai agresiv pe scena internațională, s-a simțit amenințată și și-a scos ghearele.