China nu iartă. I-a impus sancțiuni lui Nancy Pelosi pentru a se răzbuna pe vizita sa din Taiwan

Sursa foto. Twitter

China i-a impus sancțiuni lui Nancy Pelosi, ca răspuns la vizita sa în Taiwan, la începutul acestei săptămâni, o mișcare care a înfuriat Beijingul. Pelosi a vizitat Taipei, capitala Taiwanului, de marți până miercuri.

Această vizită a venit în urma săptămânilor de încercări ale Chinei de a preveni vizita, care a acoperit amenințări cu consecințe militare și economice. La sosirea ei, China a zburat cu mai multe avioane de război, inclusiv cu avioane de luptă, în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, a anunțat exerciții militare în jurul Taiwanului și a impus interdicții de import pentru mii de mărfuri taiwaneze.

Sancțiuni împotriva lui Pelosi

China vede Taiwanul ca parte a teritoriului său și de decenii a făcut presiuni asupra guvernelor să nu recunoască Taiwanul ca națiune suverană. Unii experți militari cred că, China ar putea invada, în cele din urmă, insula.

Ministerul de Externe din China a declarat că vizita lui Pelosi „subminează grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, călcă în picioare principiul unei singure Chine și amenință grav pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

China nu a spus care sunt sancțiunile, dar a spus că acestea includ și „membrii familiei ei”. Sancțiunile anterioare ale Chinei împotriva parlamentarilor occidentali au inclus interzicerea călătoriilor lor în China și înghețarea oricăror bunuri pe care le-ar putea avea acolo.

Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Chinei, a declarat vineri reporterilor că SUA ar fi trebuit să o împiedice pe Pelosi să viziteze Taiwan, a informat presa de stat. Potrivit The Washington Post, Casa Albă l-a convocat joi pe ambasadorul Chinei în SUA pentru a obiecta față de activitățile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, care au inclus lansarea mai multor rachete balistice în apă. Convocarea unui ambasador este o mișcare diplomatică a unei țări gazdă pentru a-și semnala furia.

Mai mulți politicieni sancționați

În timpul acelei întâlniri, Casa Albă a mai spus că nu vrea să provoace o criză regională. „Nu vom căuta și nu dorim o criză. În același timp, nu vom fi descurajați să operăm în spațiul maritim și aerian al Pacificului de Vest, în concordanță cu dreptul internațional, așa cum am făcut-o de zeci de ani - sprijinind Taiwan și apărând un Indo-Pacific liber și deschis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

China a mai sancționat politicieni occidentali. În 2020, a anunțat sancțiuni nespecificate împotriva politicienilor, inclusiv a senatorilor Ted Cruz și Marcio Rubio, ca răspuns la măsurile americane împotriva celor acuzați de încălcarea drepturilor omului și a libertăților politice în Xinjiang și Hong Kong.

În mod similar, China i-a sancționat anul trecut pe parlamentarii britanici precum Tom Tugendhat și Iain Duncan Smith, fostul lider al Partidului Conservator, după ce au cerut sancțiuni împotriva Chinei pentru reprimarea poporului uigur din Xinjiang, potrivit Business Insider.