Evenimentul Zilei > International > China insistă pentru negocieri de pace în Ucraina: „În interesul comun al tuturor ţărilor din Eurasia”
China insistă pentru negocieri de pace în Ucraina: „În interesul comun al tuturor ţărilor din Eurasia”

China insistă pentru negocieri de pace în Ucraina: „În interesul comun al tuturor ţărilor din Eurasia”

China face apel la rezolvarea conflictului din Ucraina pec ale pașnică, prin negocieri, în interesul comun al tuturor statelor din zona euroasiatică. Liderul comunist de la Beijing, Xi Jinping, și-a expus punctul de vedere în fața președintelui Consiliului European, Charles Michel. Oficialul chinez a subliniat că este nevoie de o evitare a escaladării și extinderii crizei militare. Motiv pentru care, spune el, este nevoie de negocieri de pace.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, susține intensificarea eforturilor pentru oprirea războiului declanșat de Rusia în Ucraina. În opinia încheierea păcii este „în interesul comun al tuturor ţărilor din Eurasia”. El a făcut o serie de declarații în contextul unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Rezolvarea crizei din Ucraina prin mijloace politice este în interesul Europei şi în interesul comun al tuturor ţărilor din Eurasia”, a spus Xi Jinping.

Oficialul chinez a mai spus că este necesară o evitare a escaladării şi a extinderii crizei, iar în acest scop este nevoie de negocieri. China s-a reţinut în a critica Rusia pentru războiul din Ucraina, afirmând că acţiunile Moscovei sunt un rezultat al extinderii NATO.

Pe de altă parte, Charles Michel a declarat că Uniunea Europeană se aşteaptă ca Beijingul să-şi facă partea sa în direcţia stopării distrugerii brutale şi a ocupaţiei pe care Rusia le exercită în Ucraina.

Totodată, cei doi lideri politici au subliniat că „ameninţările nucleare sunt iresponsabile şi extrem de periculoase”. Ei au făcut referire la declarațiile lui Vladimir Putin și ale anturajului acestuia cu privire la posibilitatea declanșării unor atacuri nucleare în Ucraina.

China dorește strângerea relațiilor cu Uniunea Europeană

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit, la Beijing, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. El l-a asigurat pe oficialul european că „nu există conflicte strategice” între China şi Uniunea Europeană şi că ambele părţi trebuie să-şi consolideze comunicarea şi să se coordoneze mai bine în sfera macroeconomică.

„Nu există niciun conflict strategic între China şi UE. Trebuie să ne consolidăm coordonarea în sfera macroeconomică, să garantăm împreună un lanţ de aprovizionare stabil, să construim motoare pentru economia digitală sau pentru protejarea mediului înconjurător şi să pariem împreună pe noile energii sau pe inteligenţa artificială”, i-a transmis Xi lui Michel în timpul întâlnirii, a anunţat MAE chinez într-un comunicat.

Totodată, Xi a subliniat că ambele părţi trebuie „să se opună decuplării, unui nou război rece sau protecţionismului. China a precizat el, va fi deschisă companiilor europene şi speră că UE va elimina interferenţele şi va oferi un climat de afaceri just şi transparent pentru companiile chineze. Xi Jinping și-a exprimat speranţa că UE se va transforma într-un partener important, iar ambele părți vor reuși să profite de ocaziile oferite de piaţă.

Însă, pentru aceasta, „trebuie să clarificăm faptul că nu avem diferende strategice fundamentale, nici conflicte între părţi. China nu doreşte să domine pe nimeni şi sprijină UE în menţinerea unei strategii autonome”, a insistat Xi Jinping.