China își consolidează prezența militară la granița cu Rusia

China își consolidează prezența militară la granița cu RusiaSursă foto: Dreamstime

China și-a intensificat prezența militară la granița sa cu Rusia, alimentând speculații cu privire la dinamica relațiilor bilaterale și la motivele din spatele acestei mișcări strategice. Această consolidare a forțelor militare chinezești la frontiera cu Rusia atrage atenția asupra posibilelor schimbări geopolitice în regiune și a creșterii tensiunilor în Asia Centrală.

Conform agenției de știri ucrainene Unian, China a început să-și deplaseze forțele militare în apropierea graniței cu Rusia. Expertul militar și colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, Roman Svitan, consideră că această mișcare indică probabil intenția Chinei de a revendica teritoriile istorice care au aparținut anterior Federației Ruse.

Ce urmărește, de fapt, China

Conform analistului militar ucrainean Roman Svitan, este puțin probabil să aibă loc vreun atac din partea Chinei asupra Federației Ruse în forma actuală a acesteia.

„Chinezii își desfășoară cu destulă încredere forțele militare chiar la granița cu Rusia. De ce? Pentru că prevăd (au pași milenari) la un moment dat prăbușirea Imperiului Rus. Nu vor ataca Federația Rusă atâta timp cât aceasta este în forma în care este acum. Și de îndată ce Rusia începe să se destrame, ce vor face chinezii? Vor alerga imediat cât vor putea și vor alerga spre nord, spre Marea Albă, pentru a restabili pământurile lor istorice chineze. Până la Marea Albă este Baikal, aceasta este Buriatia, iar mai departe până la Sahalin, până la Vladivostok. Cu siguranță vor „apuca” aceste pământuri de îndată ce Rusia va începe să se destrame", a spus el la Radio NV.

Xi Jinping și Vladimir Putin

Xi Jinping și Vladimir Putin. Sursa Foto: Kremlin.ru

Un prim pas al următorului deceniu

Svitan a indicat că acest scenariu ar putea fi observat în următorii 10 ani. În plus, el a subliniat că rușii vor întâmpina dificultăți în a avea timp să atace Europa.

„Nu în sensul că nu se pregătesc - se pregătesc, dar nu vor avea timp. Au nevoie de cinci ani după înghețarea ostilităților de pe teritoriul nostru și asta este puțin probabil să se întâmple. Deși acum, desigur, toate se fac eforturi pentru înghețarea ostilităților, ceea ce ar oferi rușilor posibilitatea de a-și reîmprospăta forțele”, a mai spus expertul.

Posibilă colaborare între China și Rusia

Rușii explorează posibilitatea de a obține împrumuturi în yuani din partea Chinei, iar negocierile cu partenerii chinezi sunt în desfășurare de ceva timp. Cu toate acestea, China și Rusia nu au ajuns încă la o soluție în această privință.

În plus, de mai multe luni, circulă zvonuri conform cărora Beijingul oferă Moscovei sprijin în războiul împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a asigurat că țara sa nu furnizează arme Federației Ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News