Rusia sare în ajutor. Reacția Moscovei la cererea de ajutor a Tiraspolului

Rusia sare în ajutor. Reacția Moscovei la cererea de ajutor a Tiraspolului Transnistria. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia a reacționat după „cererea de ajutor”, venită de la Tiraspol, anunțând că protejarea locuitorilor regiunii separatiste reprezintă „o prioritate”. Transnistria a cerut protecția Moscovei, acuzând „presiuni sporite” din partea Chişinăului.

Rusia a anunțat că protejarea locuitorilor din regiunea separatistă Transnistria reprezintă „o prioritate” a sa. Reacția a venit după ce Congresul separatist de la Tiraspol a solicitat ajutorul Moscovei în fața „presiunilor sporite” ale Republicii Moldova.

Rusia reacționează în favoarea Tiraspolului

Oficialii de la Moscova au afirmat că protejarea intereselor populației pro-ruse din Transistria reprezintă o prioritate. Potrivit sursei citate, aceste cereri sunt examinate cu atenție de organismele ruse competente. În pofida referendumului din 2006, când peste 90% dintre transnistreni s-au pronunţat pentru alipirea la Rusia, Moscova nu a recunoscut independenţa Transnistriei, notează agenţia germană de presă DPA.

„Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioţilor noştri, este una dintre priorităţi. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenţie de către organismele ruse competente”, a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agenţiile de presă ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aşa-zisul Congres al „deputaţilor de la toate nivelurile” din Transnistria s-a reunit la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski. În acest context a fost adoptată o rezoluție oficială prin care se cere „protecţia” Rusiei. Tiraspolul acuză o presiune concertată asupra economiei sale din partea guvernului moldovean, au relatat agenţiile de presă internaţionale.

„Cerem Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului federal rus - n.r.) să implementeze măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova”, se afirmă în rezoluţia de la Tiraspol.

Liderul din Transnistria

Sursa foto. EVZ

Moldova a reacționat la anunțul Tiraspolului

Separatiștii de la Tiraspol acuză Chișinăul, în Rusia, că ar fi declanşat un „război economic” împotriva regiunii transnistrene și a blocat negocierile. Nemulţumirea survine după ce autorităţile moldovene au obligat, de la 1 ianuarie, firmele din Transnistria să achite taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.

Apelul congresul din Transnistria survine înainte ca Vladimir Putin să-şi susţină discursul despre starea naţiunii în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (parlamentul bicameral). Este vorba despre Consiliul Federaţiei (camera superioară) şi Duma de Stat (camera inferioară). Unii experţi consideră că Putin va face public punctul de vedere al Kremlinului în privinţa solicitării separatiştilor de la Tiraspol.

Pentru Republica Moldova, apelul de la Tiraspol către Rusia alimenteze temerile cu privire la o agresiune pe teritoriul său. Forțe rusești staționeză de mai mulți ani în Transnistria, remarcă DPA.

„Guvernul Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare resping declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol. Ținem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă sunt pe malul drept sau malul stâng”, a declarat Oleg Serebrian, potrivit unei note informative emise de Biroul de reintegrare.

Putin,

Vladimir Putin. Sursa foto: Wikipedia

Polonia avertizează asupra amenințării din Rusia

Premierul polonez Donald Tusk a apreciat că tensiunile din Transnistria sunt „periculoase” pentru regiune şi pentru Ucraina, potrivit AFP. Donald Tusk a comentat cererea formulată de separatiștii transnistreni către Rusia. Aceștia au cerut protecție pentru cetățenii ruși.

„Ameninţarea unei intervenţii ruse sau cel puţin o provocare este permanentă. Aceasta nu mă surprinde. Dar arată cât de periculoasă este situaţia, şi nu doar pentru Ucraina”, a spus premierul polonez.