Nouă milioane de oameni din orașul Changchun au fost carantinați după creșterea numărului de cazuri de coronavirus. Măsuri dure au fost luate și în Jilin. ONU avertizase zilele trecute că ar fi o greșeală să credem că pandemia s-a încheiat.
China a decis vineri, 11 martie, carantinarea oraşului Changchun din nord-estul ţării, din cauza creșterii numărul de cazuri de coronavirus. Potrivit autorităților chineze, este vorba despre varianta Omicron, care este foarte contagioasă. În Changchun locuiesc 9 milioane de oameni.
China își păstrează astfel abordarea foarte dură în privința pandemiei de coronavirus. Locuitorilor din orașul carantinat li s-a cerut să stea în case. Un singur membru al familiei are voie să facă cumpărăturile necesare, odată la două zile. Toți rezidenții trebuie să facă trei runde de teste. Afacerile neesențiale au fost închise, iar transporturile spre alte localități au fost suspendate, scrie AP.
Potrvit sursei citate, China a raportat vineri 397 de cazuri la nivel naţional, dintre care 98 în provincia Jilin, care înconjoară Changchun. În întreaga provincie, numărul cazurilor a depăşit 1.100 de la sfârşitul săptămânii trecute și până astăzi. În orașul Changchun, care a fost carantinat, doar două cazuri au fost raportate vineri. În utlima săptămână au fost 78 de îmbolnăviri.
Concedieri la universitate
Un alt focar de coronavirus a izbucnit în cadrul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie Agricolă din Jilin. Și acest oraș a fost parțial izolat și au fost suspendate transporturile către alte zone ale Chinei. S-au înregistrat 74 de cazuri de coronavirus, iar 6.000 de persoane au fost imediat carantinate. Mai mulți oficiali ai universității au fost concediați după ce numărul de infecții a fost făcut public și mai mulți studenți s-au plâns pe rețelele sociale că au fost închiși în biblioteci și alte clădiri insalubre ale unității de învățământ.
Avertismentul ONU
La doi ani de la debutul pandemiei de coronavirus, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că aceasta nu s-a încheiat, deși majoritatea țărilor au ridicat restricțiile.
„Bilanţul cel mai tragic al pandemiei a afectat sănătatea şi viaţa a milioane de persoane, cu peste 446 de milioane de cazuri de COVID-19 în lumea întreagă, peste 6 milioane de decese confirmate şi nenumărate alte persoane spitalizate şi afectate de o deteriorare a sănătăţii mintale”, a declarat secretarul general al ONU citat de AFP.
Chiar dacă pandemia este acum sub controlul, oficialul ONU spune că ar fi o mare greșeală să credem că ea s-a încheiat. „Graţie unor măsuri de sănătate publică fără precedent şi dezvoltării şi utilizării extraordinar de rapide a unor vaccinuri, numeroase regiuni ale lumii reuşesc să controleze pandemia. Dar ar fi o eroare gravă să credem că ea s-a încheiat“, a avertizat Antonio Guterres.