China critică sistemul global antirachetă al Statelor Unite
- Paul Ciocoiu
- 15 iunie 2011, 18:55
Guvernul de la Beijing a criticat astăzi planurile Statelor Unite de a instala un sistem global de apărare antirachetă, inclusiv în Europa, avertizând că o astfel de iniţiativă poate submina securitatea globală, relatează Reuters.
Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (SCO), din care fac parte Rusia, China şi patru foste republici sovietice din Asia Centrală – Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, reunite astăzi în capitala kazahă, au semnat o declaraţie în care avertizează în privinţa consolidării unilaterale a capacităţilor de apărăre antirachetă.
"Consolidarea unilaterală şi nelimitată a capacităţilor de apărare antirachetă de către un singur stat sau de un grup restrâns de state ar putea afecta stabilitatea strategică şi securitatea internaţională", au avertizat cei şase membri ai SCO în declaraţia respectivă. Criticile celor șase nu vizează doar scutul pe care SUA vor să îl instaleze în Europa, a subliniat șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov. „Acesta este parte a unui sistem global, un sistem mondial de apărare antirachetă pus la cale de SUA și care va acoperi estul și sudul Asiei”, a explicat oficialul rus.
Rusia şi-a înteţit recent criticile la adresa scutului american antirachetă pe care SUA urmează să îl instaleze în Europa de Est, avertizând că refuzul Washingtonului de a reloca sistemul riscă să genereze o nouă cursă a înarmării de genul celei din perioada Războiului Rece. Unite împotriva Occidentului
Moscova şi Beijingul şi-au îmbunătăţit relaţiile şi, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, cele două ţări au făcut front comun împotriva unor rezoluţii susţinute de state occidentale, precum cea care condamnă campania de reprimare a protestelor dusă de regimul din Siria. China şi Rusia s-au lăsat greu convinse să voteze în favoarea celor patru pachete de sancţiuni impuse de ONU Iranului din cauza dosarului său nuclear. Înarmarea masivă la care a recurs China în ultimii ani și investițiile în tehnologie militară modernă, gen avioane invizibile, portavioane, submarine cu propulsie nucleară, îngrijorează, de asemenea, SUA care își văd astfel amenințată influența în Pacificul de Vest. Washingtonul cere Chinei transparență în procesul de înarmare.