China comunistă devine tot mai mică. Al doilea an de scădere demografică

China comunistă devine tot mai mică. Al doilea an de scădere demografică China .Sursa foto: Pixabay

Populația din China comunistă este în scădere, pentru al doilea an consecutiv, pe fondul unei economii care se clatină.

China comunistă a raportat o rată de natalitate redusă în 2023, în condițiile în care populația țării a scăzut pentru al doilea an consecutiv.

China are tot mai puțină populație

Acest fenomen a marcat intensificarea unei provocări demografice menite să genereze consecințe semnificative asupra celei de-a doua mari economii a lumii.

Țara a înregistrat 6,39 nașteri la 1.000 de locuitori, în scădere de la 6,77 în anul precedent, a anunțat miercuri Biroul Național de Statistică al Chinei (BNS). Această rată a natalității este cea mai redusă de la fondarea Chinei Comuniste din 1949.

Ne puteți urmări și pe Google News

Populația totală a scăzut în 2023 la 1,409 miliarde de locuitori, cu 2,08 milioane de persoane mai puțin față de anul precedent, a precizat Biroul Național de Statistică al Chinei.

Probleme economice aduse de criza demografică

Schimbarea demografică a țării are loc într-un moment în care creșterea economică se clatină

BNS a comunicat că economia Chinei ar fi crescut cu 5,2% anul trecut, față de o țintă stabilită de guvern de aproximativ 5%. În timp ce această evoluție marchează o creștere semnificativă față de anul 2022, când economia Chinei a crescut cu doar 3%, este totuși una dintre cele mai slabe performanțe economice ale țării din ultimele trei decenii, cred specialiștii.

China comunistă a fost afectată de o serie de probleme economice, inclusiv de exodul investitorilor și deflație. Scăderea populației va forța acum Beijingul să introducă unele schimbări structurale în economia sa și să remodeleze anumite sectoare, precum cel al sănătății și cel al locuințelor.

Tinerii din China nu își permit copii

Încetinirea ratei natalității are loc în pofida eforturilor depuse de guvern pentru a încuraja mai multe cupluri căsătorite să facă copii, după decenii de politici restrictive privind nașterile.

„Există mai puține persoane care se căsătoresc și din ce în ce mai puține cupluri doresc să aibă copii”, a declarat Yanzhong Huang, membru senior în domeniul sănătății globale la Consiliul pentru Relații Externe din New York.

Pandemia Covid-19, pornită tot din China comunistă, a afectat tendința existentă „din cauza impactului asupra economiei - încetinirea economică, rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor - toate acestea au descurajat oamenii să se căsătorească și să aibă copii”, a mai precizat acesta.

Scăderea ratei natalității coincide cu o scădere a forței de muncă și cu o îmbătrânire rapidă a populației: două provocări pentru guvernul chinez, care se confruntă cu finanțarea asistenței medicale și a pensiilor pentru cetățenii în vârstă, urmărind în același timp să mențină o creștere într-o economie alimentată de un număr mai mic de persoane apte de muncă.