Ajutorul Chinei comuniste, esențial pentru mașinăria de război a Rusiei. Statele Unite și-au avertizat aliații

Vladimir Putin și Xi Jinping; Sursa foto: Administratia Prezidentiala

China se prezintă, oficial, ca fiind neutră în războiul declanșat de Rusia în Ucraina. În realitate, regimul comunist de la Beijing oferă ajutor și susținere Moscovei. De altfel, cei doi dictatori, Xi Jinping și Vladimir Putin și-au declarat prietenie „fără limite chiar înainte de invazie

 

Regimul comunist oferă ajutor invadatorilor ruși, pe fronturile din Ucraina. În ciuda declarațiilor publice, Xi Jinping nu-și lasă prietenul la nevoie. Comerţul dintre cele două ţări a atins un nivel record de 240 de miliarde de dolari în 2023. Beijingul furnizează utilaje, haine și mașini în Rusia, după exodul producătorilor occidentali și sancțiunile internaționale.

China, partenerul Rusiei lui Putin

Rusia aprovizionează statul comunist vecin cu materii prime precum gaze, petrol și cărbune, la prețuri mici. Iar aceasta nu este tot. Prin China şi Hong Kong, regimul de la Moscova are acces la tehnologii restricţionate. Astfel obține cipuri şi circuite integrate, necesare industriei de armament.

E drept că Statele Unite şi Uniunea Europeană au pus pe lista sancţiunilor mai multe firme chineze implicate în astfel de tranzacții. Dar comuniștii chinezi au multe posibilități să ocolească aceste sancțiuni. Anul trecut, administraţia Biden a sancţionat o companie chineză care a furnizat imagini din satelit unei firme ruseşti de tehnologie. La rândul său, aceasta le-a transferat grupului de mercenari Wagner.

Îngrijorările vin în contextul în care Ucraina se confruntă cu o lipsă critică de artilerie. Aliații occidentali au dificultăți în a susține Kievul. Iar Donald Trump a interzis congresmenilor republicani să deblocheze ajutorul militar pentru Kiev.

Administraţia Biden a avertizat China să nu furnizeze arme Rusiei şi nu există niciun semn că regimul comunist ar fi făcut-o. Însă, Rusia a reuşit să-şi stimuleze producţia internă de armament și continuă să importe componente cheie printr-o reţea de ţări terţe. Armata lui Putin primește muniți și echipamente militare prin intermediul unor țări ca Iranul și Coreea de Nord.

Sursa foto: Arhiva EvZ

Statele Unite stă cu ochii pe Beijing

Administrația de la Washington şi-a avertizează aliaţii occidentali cu privire la China. Regimul de la Beijing îşi intensifică sprijinul pentru Rusia, inclusiv prin furnizarea de informaţii geospaţiale. Moscova primește ajutor pentru a duce războiul împotriva Ucrainei, chiar dacă oficial, Xi și-a declarat neutralitate, scrie Bloomberg.

China a furnizat Rusiei imagini din satelit în scopuri militare, precum şi microelectronică şi echipamente pentru tancuri. Informația a fost confirmată de surse familiarizate cu tranzacțiile. Sprijinul Chinei include, de asemenea, produse optice, propulsoare pentru rachete şi o cooperare sporită în domeniul spaţial, a declarat sursa cu pricina.

Susținerea pentru Rusia a crescut puternic în ultimele luni, în vreme ce Statele Unite par paralizate de Donald Trump și republicanii săi. Secretarul de stat Antony Blinken i-a informat pe aliaţii europeni cu privire la amploarea sprijinului acordat de China. El a vorbit despre necesitatea de a face mai mult pentru a-l reduce. Oficialul american a cerut aliaților occidentali să abordeze problema direct şi să ia măsuri împotriva companiilor chineze.

Ucraina / Sursa foto: X

China avertizată de Statele Unite

SUA şi aliaţii occidentali vor aborda regimul de la Beijing și-i va transmite îngrijorările lor. De asemenea, vor fi făcute eforturi pentru a lua măsuri împotriva sprijinului acordat de China industriei de război a Rusiei, au mai spus sursele Bloomberg.

În timpul convorbirii telefonice din această săptămână, Joe Biden i-a transmis îngrijorările sale lui Xi Jinping. El și-a exprimat reținerile cu privire la sprijinul acordat de China industriei de apărare din Rusia. Președintele american a vorbit inclusiv despre furnizarea de maşini-unelte, optică, nitroceluloză, microelectronică şi motoare turboreactoare.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat, de asemenea cu privire la „consecinţe semnificative”, dacă se va descoperi că anumite companii, inclusiv din China, oferă sprijin material de război.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii, precizează Bloomberg.