Exclusiv. Război sau înțelegere pe sub mână? Marile puteri se alimentează pe șest cu petrol rusesc, ocolind sancțiunile internaționale. Video
- Andreea Vlad
- 2 martie 2023, 23:35
Noul pachet de sancţiuni impus Rusiei de UE la un an de la începutul războiul în Ucraina vizează 121 de persoane şi entităţi. Statele Unite, la rândul lor, au adoptat la rândul lor un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, care include şi intermediari europeni. În ciuda declarațiilor retorice, entitățile cu adevărat interesate pot importa petrol din Rusia, prin metode ingenioase.
Adoptat pe 24 februarie, al zecelea pachet de sancţiuni al UE după începerea războiului în Ucraina cuprinde „sancţiunile de cea mai mare anvergură adoptate vreodată”, a anunțat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Sunt astfel vizate 96 de entităţi ruseşti suplimentare (companii sau agenţii de stat), inclusiv 3 bănci ruseşti. De asemenea, pachetul de sancțiuni se referă și la producători iranieni de drone.
Comaroni: Părțile așa-zis beligerante, la nivel de interese sunt înțelese
Invitatul lui Robert Turcescu în podcastul HAI România de joi, jurnalistul Bogdan Comaroni, a observat o tendință tot mai vizibilă care se remarcă pe piețele de capital în spatele războiului din Ucraina. Jurnalistul, care este redactor-șef al Ziuamnews.ro, a explicat că în momentul de față nu mai există tipul de „afaceri tradiționale", iar raporturile economice au fost reconfigurate total mai ales în contextul războiului.
„Ăștia își văd de treabă. Mecanismul, despre care tot spun de atâta timp, e un aranjament în spatele războiului ăsta, că le place, că nu ne place celor care aud. Încă de la începutul războiului am susținut că părțile așa-zis beligerante, la nivel de interese din spate sunt înțelese. Dacă nu sunt direct înțelese prin dialog concret, sunt înțelese la nivelul celor care acționează butoanele planetare", a comentat invitatul.
Adio capitalism tradițional?
Jurnalistul de investigații a mai arătat că deși Occidentul a aplicat o serie de mai multe sancțiuni succesive aplicate Rusiei, în practică există metode de a eluda sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, de SUA, dar și de alte organisme internaționale cu putere de decizie.
„Lumea vede deja că nu se mai fac afacerile tradiționale prin care firmele veneau, exportau, importau. După aia veneau corporațiile, multinaționalele, acopereau zone, plăteau taxe, impozite. În felul ăsta se ajungea la bugetele se ajungea la bugetele naționale. Astea erau gestionate prin bănci, prin tot felul de fonduri de investiții de un grup despre care se spune că e elita globalistă. Acum cred că toată lumea observă că afacerile se fac la modul di granda, direct cu bugetele naționale. Nu mai există capital cum îl știam decât la nivel mărunt. Zecile, sutele de miliarde se fac cu bani de la contribuabili. (...) E etapa descrisă de Schwab la Davos. Se trece de la capitalismul de stat care funcționează de tip China cu capitalismul de tip stakeholders".
600 de nave cu pavilion necunoscut iau petrol rusesc și îl aduc în Europa
Interlocutorul lui Robert Turcescu a dat și un exemplu concret: o parte însemnată a petrolierelor lumii aduc petrol din Rusia.
„Una din știri, e pe toate agențiile de știri, e că 600 de nave, despre care nimeni nu știe ce pavilion sunt, contribuie din plin la scurgerea de petrol, la evitarea sancțiunilor și venirea pe piața europeană și americană. Tot ăștia din spate sunt, care gestionează navele care n-au pavilion. Peste 30% din petrolierele mari - reprezintă 10% din petrolierele globale - iau petrol din Rusia, încasează miliarde direct și duc petrolul din Rusia. Ei sunt înțeleși pe treaba asta".
Un alt exemplu în favoarea argumentului că războiul e o înțelegere în spatele cortinei între marile puteri, a mai arătat Comaroni, este și chestiunea cerealelor Ucrainei. Pământul arabil al Ucrainei, care este unul „deosebit de fertil" și o de calitate excepțională, este concesionat în procent de 40% către Statele Unite, a mai precizat acesta în studioul EVZ-Capital.