China, campanie intensivă de intimidare a vecinilor

China. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În Marea Chinei de Sud, autoritățile comuniste de la Beijing duc o campanie intensivă de intimidare împotriva vecinilor săi.

Campanie intensivă de intimidare a vecinilor

În ultimele săptămâni, China comunistă şi-a intensificat campaniile de intimidare cu flota împotriva rivalilor săi, din Asia de Sud-Est până în Marea Chinei de Sud.

China nu are întotdeauna relații bune cu vecinii săi. Începând cu Japonia, Filipine și chiar Taiwan, o insulă pe care o revendică ca parte a teritoriului său.

În ultimele săptămâni, Beijingul nu a căutat să aplaneze tensiunile, dimpotrivă. Chinezii duc o campanie de intimidare de pe coasta Asiei de Sud-Est până în Marea Chinei de Est, trecând prin Taiwan.

Provocări din China pentru Japonia

Cel mai recent incident datează din această sâmbătă, 31 august. Japonia a condamnat la sfârșitul zilei incursiunea în apele sale teritoriale a unei nave a marinei chineze, în largul coastei insulelor sudice.

O navă chineză de cercetare a fost într-adevăr observată în apele japoneze de la vest de insula Kuchinoerabu (sud-vest) în zori și a navigat spre sud înainte de a părăsi apele de la sud-vestul insulei Yakushima, a explicat Ministerul Apărării japonez.

În urma incidentului, șeful Biroului pentru Afaceri Asiatice și Oceaniene al Ministerului de Externe japonez, Hiroyuki Namazu, "a exprimat îngrijorarea și protestul puternic al autorităţilor de la Tokyo" la ambasada Chinei din această țară, potrivit unui comunicat.

China, politică revizionistă similară cu a lui Putin

În urmă cu câteva zile, pe 27 august, guvernul japonez condamnase deja incursiunea unui avion militar chinez, de data aceasta în spațiul său aerian, denunțând "o încălcare gravă" a suveranității sale. Potrivit Ministerului japonez al Apărării, un "avion spion Y-9" al armatei chineze a intrat pentru scurt timp în spațiul aerian japonez de lângă Insulele Danjo din prefectura Nagasaki, Japonia, la vest de insula sudică Kyushu.

Problema nu este nouă. Deja în luna iunie, Tokyo a protestat la Beijing după incursiunea a patru nave chineze, aparent înarmate, în apropierea insulelor disputate și nelocuite din Marea Chinei de Est.

Denumite Insulele Senkaku din Japonia și Insulele Diaoyu din China, acestea sunt administrate de Japonia, dar navele chineze de pază de coastă se aventurează frecvent în apropiere, provocând tensiuni diplomatice.

Din motive istorice, China revendică aproape toate insulițele din Marea Chinei de Sud, care se confruntă cu alte țări vecine: Filipine, Vietnam, Brunei, Myanmar.

Serie nesfârșită de incidente provocate de dictatura comunistă de la Beijing

Incidentele din zonă nu se termină. Chiar sâmbătă, China și Filipinele s-au acuzat reciproc că au provocat în mod deliberat coliziuni între navele pazei de coastă în apropierea unui recif disputat din Marea Chinei de Sud.

Potrivit unui purtător de cuvânt filipinez, comodorul Jay Tarriela, nava chineză a pazei de coastă "a lovit direct și intenționat" nava filipineză BRP Teresa Magbanua. Această coliziune reprezintă al cincilea incident cu nave chineze din această lună, au declarat autoritățile filipineze. China este "cel mai mare perturbator" al păcii în Asia de Sud-Est, a declarat marți șeful filipinez al Apărării, a doua zi după un nou incident.

Această confruntare dintre China și Filipine alimentează temerile privind un potențial conflict care ar putea duce la intervenția Washingtonului din cauza tratatului său de apărare reciprocă cu Manila.

Marea Chinei de Sud. Sursa foto: RISAP

SUA, decise să apere statele din Marea Chinei de Sud

În aprilie, în incidente anterioare, președintele american Joe Biden a spus că "orice atac asupra unei aeronave, a unei nave sau a forțelor armate filipineze în Marea Chinei de Sud ar declanșa punerea în aplicare a Tratatului de apărare reciprocă" care leagă cele două țări.

La rândul său, la începutul săptămânii, China a avertizat Statele Unite împotriva oricărui sprijin pentru Filipine în Marea Chinei de Sud, în timp ce Washingtonul s-a angajat miercuri, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt de la Beijing, să-și susțină aliații.

În faţa ameninţării chineze în creştere, Filipine și Japonia au finalizat un pact de securitate la începutul lunii iulie, după ani de negocieri. Acordul de acces reciproc (RAA) le permite Forțelor Armate din Filipine (AFP) și Forțelor de Autoapărare Japoniei (JSDF) să-și extindă semnificativ activitățile militare comune, inclusiv exerciții pe scară largă și răspuns comun la diferite eventualități - de la dezastre la conflicte armate. Acordul deschide calea pentru transferul și schimbul de sisteme de arme din ce în ce mai sofisticate.

Statele amenințate de China, exerciții comune

Primul lor exercițiu comun a avut loc vineri, 2 august, în Marea Chinei de Sud, pentru a-și consolida cooperarea împotriva Chinei. Două nave, una japoneză și cealaltă filipineză, și-au testat comunicațiile și au efectuat manevre tactice în Marea Chinei de Sud, în apropiere de coasta Filipinelor.

„Acest exercițiu face parte din eforturile de consolidare a cooperării regionale și internaționale pentru realizarea unui (spațiu) Indo-Pacific liber și deschis”, au indicat atunci autoritățile într-o declarație comună, potrivit L'Express.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)