Evenimentul Zilei > International > China amenință Taiwanul și SUA cu o blocadă și mai dură. Un conflict militar nu este exclus
China amenință Taiwanul și SUA cu o blocadă și mai dură. Un conflict militar nu este exclus

China amenință Taiwanul și SUA cu o blocadă și mai dură. Un conflict militar nu este exclus

Beijingul ar putea înrăutăți blocarea militară a Taiwanului și sancțiunile economice asupra insulei. Vizita-surpriză a unei delegații din SUA nu este văzută cu ochi buni experți.

Han Peng, expert al televiziunii chineze a explicat cum vede situația din Taiwan , în contextul vizitelor delegațiilor din Statele Unite. „Beijing-ul își poate înăspri cu ușurință blocada militară și sancțiunile economice asupra Taipei, deoarece China continentală are acum un avantaj economic și militar în strâmtoarea Taiwan”, a subliniat expertul.

De asemenea, Han Peng nu a exclus un conflict militar în zona strâmtorii Taiwan. El a explicat că dacă SUA provoacă un conflict în regiunea chineză Taiwan, miliarde de oameni din întreaga lume, inclusiv americani obișnuiți, se vor confrunta cu o creștere și mai accentuată a ratelor inflației și a prețurilor alimentelor. Mai mult decât atât, se pune problema unei creșteri bruște a crizei energetice, a precizat expertul. „Doar Wall Street, traficanții de arme și politicienii bellici din SUA” vor putea beneficia de asta. China se opune ferm oricăror schimburi între SUA și Taiwan, a continuat Peng, informează TASS.

Vizită-surpriză în Taiwan

O delegație a Congresului Statelor Unite a sosit, duminică, 14 august, în Taiwan. Este o vizită neanunțată în contextul exercițiilor militare realizate de China în acea zonă. Vizita se preconizează că va dura două zile. Călătoria în Taiwan vine la câteva zile după încheierea celor mai mari exerciții militare efectuate vreodată de Beijing în jurul Taiwanului. Acțiunile militare au venit ca răspuns la vizita pe insulă a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a precizat Institutului American din Taiwan, ambasada de facto a Statelor Unite.

Autoritățile de la Beijing s-a înfuriat în urma vizitei lui Pelosi în Taipei. Astfel, a lansat exerciții aeriene și maritime, timp de mai multe zile, în jurul insulei. Taipeiul a acuzat China de faptul că a folosit drept un pretext vizita lui Pelosi pentru a se antrena în vederea unei invazii. Taiwan a anunțat că începând cu data de doi august 2022, peste 20 de avioane militare chineze au început să survoleze spațiul său de apărare aeriană. Acest lucru s-a întâmplat chiar când președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a decis să efectueze o vizită în această insulă, pe care China o consideră propriul său teritoriu.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: