China amenință Marea Britanie în condițiile în care parlamentarii din Regat vor urma exemplul lui Nancy Pelosi și vor vizita Taiwanul. Aceștia vor suferi „consecințe grave” dacă vor „dansa pe tonul SUA”, a atras atenția ambasadorul Chinei la Londra. Vizita lui Nancy Pelosi la Taipei a stârnit furia liderilor comuniști de la Beijing care au înconjurat insula cu forțe militare, sub pretextul unor manevre.
Ambasadorul Chinei în Marea Britanie, Zheng Zeguang, a declarat că parlamentarii britanici vor suferi consecințe dacă vor urma exemplul lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a SUA. Aceasta s-a aflat într-o vizită de câteva ore în Taiwan, fapt ce a iritat foarte tare regimul comunist de la Beijing.
Oficialul chinez la Londra le-a atras atenția politicienilor britanici că se vor confrunta cu „consecințe grave”, dacă vor „dansa pe tonul SUA”. Zheng Zeguang a susținut o conferință de presă în care le-a transmis politicienilor londonezi să nu subestimeze sensibilitatea extremă a Chinei în problema Taiwanului și să nu danseze pe tonul SUA vizitând insula.
Zheng a făcut declarațiile după ce Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, a devenit cel mai înalt politician american care a vizitat Taiwan în ultimii 25 de ani. Nancy Pelosi a ajuns marți pe insulă, după cum a relatat Daily Mail.
Comentariile sale au avut loc în contextul speculațiilor cu privire la intențiile reprezentanților Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor, din Marea Britanie, de a vizita Taiwanul. Deplasarea ar fi programată pentru finalul anului în curs. Parlamentarii britanici ar putea merge pe insula - care se consideră independentă, dar pe care Beijingul vede drept o provincie rebelă – într-una din lunile noiembrie sau decembrie, a scris The Guardian.
Motivele vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan
Vizita oficialului american Nancy Pelosi în Taiwan a provocat furie din partea Beijingului, care a demarat manevre militare în zonă. O uriașă forță militară chineză a înconjurat, practic, insula, ca răspuns la această vizită. Taiwanul va fi blocat efectiv timp de câteva zile, de trupe care vor face manevre militare cu muniție de război.
La Taipei, Nancy Pelosi a transmis motivul pentru care a ales să facă această vizită. Taiwan reuşeşte în acest moment să ţină sub control ambele superputeri ale lumii după ce a obținut un cvasi-monopol mondial asupra industriei cipurilor. Acestea sunt cele mai importante componente fără de care industria modernă nu poate funcționa. Prin faptul că produce 92% dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume, Taiwanul a devenit astfel indispensabil atât Chinei cât şi SUA.
„Avem trei scopuri: unul este securitatea pentru popoarele noastre, pentru securitatea globală. Al doilea este economia - pentru a răspândi cât mai mult prosperitatea. Al treilea este guvernarea. Vrem să creștem colaborarea și dialogul dintre parlamentele noastre”, a declarat președinta Camerei Reprezentanților din SUA.
Relațiile dintre Londra și Beijing la un nivel redus
Relațiile dintre Marea Britanie și China sunt la un nivel foarte scăzut din cauza Hong Kong. Marea Britanie a controlat Hong Kong din 1839 până în 1997, când teritoriul a revenit la China, în baza unui acord. Hong Kong a devenit parte oficială a Chinei dar regimul de la Beijing a promis că se va autoguverna, în temeiul unui sistem juridic separat.
În 2020, Beijingul a impus o lege amplă de securitate, care a adus Hong Kong-ul sub controlul său total. Marea Britanie a protestat și a oferit vize oricui dorea să plece din țară, înfuriind regimul comunist.