China AMENINȚĂ că va DOBORÎ avioanele-SPION ale Australiei

China AMENINȚĂ că va DOBORÎ avioanele-SPION ale Australiei

Un oficios de la Beijing a avertizat că forțele chineze ar putea doborî aeronavele de supraveghere australiene, care monitorizează Marea Chinei de Sud.

Un editorial din China’s Global Times, publicație a regimului, a lansat un avertisment dur față de „libertatea de navigație” a zborurilor efectuate de Royal Australian Air Force: „Australia să nu conteze că va fi bine primită sau acceptată” în spațiul aerian al Mării Chinei de Sud, un teritoriu pe care și-l dispută mai multe țări.

Oficiosul de la Beijing continuă, citat de International Business Times:

„Ar fi bine ca avioanele militare să nu mai vină cu regularitate  în Marea Chinei de Sud, ‘să se intereseze’, și mai ales să nu pună la încercare răbdarea Chinei, zburând în apropierea insulelor chinezești. Până acum, toată lumea a fost atentă, însă ar fi păcat dacă într-o zi un avion s-a prăbuși din cer și dacă acesta ar fi tocmai unul Australian.”

Avertizând că relațiile dintre „națiuni prietene” vor fi grav afectate dacă Australia continuă să zboare în zona aflată în dispută, oficiosul chinez a reiterat pretențiile guvernului de la Beijing asupra acestei regiuni bogate în zăcăminte și strategică din punct de vedere al rutelor comerciale.

Articolul din ziar reflectă cu fidelitate comentariile făcute recent de purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de Externe, Hong Lei, care afirma:

„Sperăm că alte țări, mai ales cele din afara regiunii, vor fi atente la cuvintele și acțiunile lor, în loc să producă necazuri și să complice intenționat situația din Marea Chinei de Sud (…) Unele țări sporesc intenționat tensiunea în regiune pentru a crea tulburări și a-și băga nasul în problemele Mării Chinei de Sud. Partea chineză se opune cu fermitate.”

De curând, BBC a dat publicității o înregistrare audio – obținută de la o aeronavă AP-3C Orion a RAAF – cu mesajul fără răspuns al unui pilot australian către marina militară chineză.

Pilotul este auzit apelând:

„Marina chineză, marina chineză!”

După care continuă:

„Suntem o navă australiană care își exercită dreptul la libertatea de navigație în spațiul internațional, conform convenției civile internaționale și a convenției ONU privind Legea Mării.”

Marina chineză nu a răspuns.

În ciuda avertismentului Chinei, ministrul australian al Apărării, Marise Payne a declarat că țara ei nu va înceta operațiunile de rutină de supraveghere a regiunii.

Arhipelagul Spratley, care este alcătuit din 750 de insule și recifuri este bănuit a fi bogat în petrol și gaze. Lanțul de insule a inrat în centrul unei dispute internaționale în ultimii ani, China revendicând întreaga regiune.

Mai multe state, printre care Vietnam, Filipine, Taiwan și Japonia, și- au exprimat și ele pretenția asupra unor părți din regiune.

China a început în ultimele luni să toarne nisip și beton peste recifele de corali, mărindu-le și construind pe ele o adevărată infrastructură, inclusiv o pistă de aeroport.