Pe 16 octombrie 1964, într-un fost lac sărat din deșertul din nord-vestul țării, Republica Populară Chineză a detonat prima sa bombă atomică. Proiectul 596, cunoscut drept „Chic-1” de către agenția de informații din SUA, a fost un dispozitiv fabricat din uraniu.
Primul test nuclear efectuat de China
Datorită acelui test, fiind primul dintre cele patruzeci și cinci de teste nucleare efectuate cu succes între 1964 și 1996, China a devenit cea de-a cincea putere nucleară din lume. Toate testele au avut loc la Lop Nur.
În iunie 1967, la numai treizeci și două de luni după primul test nuclear, Republica Populară Chineză a efectuat primul său test termonuclear, care a avut un randament de 200 de ori mai mare decât bomba atomică aruncată asupra Hiroshima. Arma termonucleară a fost proiectată ca o bombă care putea fi livrată fie de aeronave, fie de rachete balistice.
Mai mult, a evidențiat progresele pe care le-a făcut programul nuclear al Chinei. Deși este important de menționat că în timp ce eforturile Chinei de a dezvolta arme nucleare datează de la începutul anilor 1950, Uniunea Sovietică a sprijinit programul chinez de arme nucleare, în urma acordurilor semnate între Moscova și Beijing, în 1951 și apoi în 1957.
Cu toate acestea, odată cu răcirea relațiilor chino-sovietice în ultima parte a anilor 1950, premierul sovietic Nikita Hrușciov a refuzat să furnizeze un prototip de bombă către Beijing, iar China a fost forțată să-și dezvolte propriul proiect de testare nucleară.
Ultimul dintre testele atmosferice ale Chinei, care a fost și ultimul test atmosferic din lume, a avut loc în Zona D de la Lop Nur pe 16 octombrie 1980, la șaisprezece ani de la primul test. De atunci, toate testele nucleare au fost efectuate în locații subterane. Testele nucleare ale Chinei s-au încheiat oficial în 1996, deși se crede că Beijingul a continuat să dezvolte tehnologia armelor nucleare.
Efectele mortale asupra oamenilor
În primăvara anului 2020, Departamentul de Stat al SUA a susținut că este posibil ca, China să fi efectuat un test nuclear subteran cu randament scăzut, care ar fi încălcat Tratatul de interzicere a testelor încheiat în 1996. Cu toate acestea, nici Washingtonul, nici Beijingul nu l-au ratificat, chiar dacă China a jurat că a respectat termenii tratatului.
Efectele testelor nucleare din China nu au fost studiate din cauza lipsei de date oficiale. Cu toate acestea, regiunea Xinjiang găzduiește aproximativ douăzeci de milioane de oameni de diferite origini etnice, rămânând neclar până în prezent cum au afectat radiațiile întreaga populație.
Rapoartele au sugerat că praful radioactiv s-a răspândit în regiune și este posibil ca sute de mii de oameni să fi murit deja în urma testelor nucleare efectuate între 1964 și 1969. Un cercetător japonez, care a studiat nivelurile radiațiilor, a sugerat că doza maximă de radiație din Xinjiang a depășit-o pe cea măsurată pe acoperișul reactorului nuclear de la Cernobîl, după topirea din 1986.
Estimările sugerează că 194.000 de oameni au murit din cauza expunerii la radiații, în timp ce aproximativ 1,2 milioane ar fi inhalat suficiente elemente toxice care să le fi dezvoltat leucemia, cancerul sau alte malformații.