China a scăpat de sub control regimul din Coreea de Nord. Phenianul ameninţă cu noi atacuri

China a scăpat de sub control regimul din Coreea de Nord. Phenianul ameninţă cu noi atacuri

Beijingul ezită să intervină tranşant în criza declanşată de atacul nord-coreean cu obuze, pe fondul scăderii influenţei sale asupra regimului comunist de la Phenian. Între timp, la două zile de la bombardament, oficialii nord-coreeni ameninţă Coreea de Sud cu noi atacuri dacă aceasta continuă provocările militare, scrie presa de la Phenian, potrivit CNN.

Se pare că nord-coreenii văd o provocare în exerciţiile militare pe care Sudul le pregăteşte cu americanii în Marea Galbenă începând de duminica aceasta. Şi oficialii chinezi de la ministerul afacerilor externe s-ar arătat îngrijoraţi de organizarea acestor manevre, relatează AFP. Şi sud-coreenii au decis să-şi sporească prezenţa militară în cele cinci insule din Marea Galbenă. Atacul neaşteptat lansat de Coreea de Nord, marţi, asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong, soldat cu patru morţi, confirmă faptul că autorităţile de la Beijing exercită o influenţă tot mai redusă asupra regimului comunist de la Phenian, comentează analiştii de politică externă.

China, singura putere care nu a condamnat Coreea de Nord pentru agresiunea comisă, se găseşte acum într-o postură destul de incomodă, adaugă experţii citaţi de AFP, temându-se să nu-şi pună în pericol propria stabilitate dacă exercită presiuni puternice asupra comuniştilor de la Phenian.

Temerile Beijingului

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele american Barack Obama şi premierul japonez Naoto Kan au cerut, ieri, Beijingului să facă uz de influenţa pe care o exercită asupra Coreei de Nord pentru a-i ţine sub control răbufnirile beligerante. "Nu îmi pot imagina guvernul chinez sancţionând acest tip de acţiune militară. Nu ar fi în conformitate cu obiectivul Chinei în regiune, şi anume stabilitatea", a declarat pentru AFP Robert Shaw, analist la institutul american James Martin.

Mai concret, Beijingul nu vrea sub nicio formă să se trezească la graniţa de nord-est cu un aflux de refugiaţi nord-coreeni, dacă izbucneşte un conflict armat între cele două Corei, dar nici cu o concentrare de militari americani în cazul unei reunificări a celor două ţări. Pe de altă parte, China nu poate miza nici pe sancţiuni economice în încercarea de a ţine sub control regimul de la Phenian, pentru că o astfel de măsură ar duce la un rezultat mai dezastruos pentru Beijing, şi anume prăbuşirea statului comunist.

"Aceasta este o dilemă cu care China se confruntă mereu şi nu ştiu pur şi simplu ce să facă", a explicat, la rândul său, Brian Bridges, profesor la Universitatea Lingman din Hong Kong. Cel mai probabil, chinezii vor desfăşura o activitate diplomatică intensă în culise pentru a-i convinge pe nord-coreeni să se abţină, pe viitor, de la astfel de agresiuni, a conchis analistul citat.

Totul pentru legitimitate

Observatorii internaţionali cred că în spatele atacului de marţi dimineaţă stă dorinţa lui Kim Jong-il, liderul de la Phenian, de a consolida legitimitatea celui desemnat să-i succeadă în fruntea statului comunist, mezinul său Kim Jong-un. "Este o modalitate de a atrage atenţia Washingtonului şi de a arăta că viitorul lider nord-coreean ştie cum să provoace, cum să lupte şi cum să fie la fel de imprevizibil precum tatăl său", a comentat Rory Medcalf, expert la institutul australian de relaţii internaţionale Lowy.

Deşi a avertizat că atacul de marţi nu va rămâne fără răspuns, analiştii susţin că Seulul are o capacitate limitată de reacţie. Pe de-o parte, orice încercare de a obţine sancţionarea Phenianului în Consiliul de Securitate va fi probabil blocată de China şi Rusia. Pe de altă parte, o ripostă pe cont propriu este exclusă, de teama unei escaladări a conflictului, ceea ce ar afecta direct Seulul.

"Kim Jong-il a vrut să arate Statelor Unite că fiul său ştie să lupte şi să fie la fel de imprevizibil.", RORY MEDCALF, expert în relaţii internaţionale

SUSŢINERE

Armata americană şi cea sud-coreeană vor organiza, peste câteva zile, manevre militare comune în replică la agresiunea de marţi. SUA avertizează Phenianul că îşi vor apăra aliatul

Statele Unite şi-au exprimat, ieri, sprijinul ferm faţă de Coreea de Sud în disputa cu vecinul comunist de la nord, convenind cu Seulul să lanseze duminică manevre militare comune, în replică la atacul de acum două zile. "Coreea de Sud este aliatul nostru de la încheierea războiului coreean. Şi ne reafirmăm angajamentul de a apăra Coreea de Sud ca parte a acestei alianţe", a subliniat preşedintele american Barack Obama, într-un interviu acordat postului ABC.

Punctul de greutate al exerciţiilor militare care se vor încheia miercurea viitoare este relocarea portavionului USS George Washington, la bordul căruia se află 6.000 de militari şi 75 de avioane de vânătoare, de la o bază militară de la sud de capitala niponă Tokio în apele Mării Galbene, care desparte China de Peninsula Coreeană. "Un portavion este cel mai vizibil semn al unei proiecţii de putere din câte există, este o formă de disuasiune", a subliniat Lee Chung-min, expert militar sud-coreean, citat de Reuters.

Armata americană, care menţine aproape 30.000 de militari pe teritoriul Coreei de Sud, a anunţat că manevrele navale sunt defensive şi că fuseseră planificate cu mult timp înainte de atacul nord-coreean. Anunţul vine să liniştească şi China, care a criticat ieri relocarea portavionului USS Washington în apropierea coastelor sale.

Presat de opoziţie să ia măsuri ferme împotriva Coreei de Nord, guvernul de la Seul, care s-a limitat doar să avertizese Phenianul cu represalii dacă atacul se repetă, a anunţat că a dispus suplimentarea bateriilor de artilerie de pe insula Yeonpyeong. Criticile opoziţiei sunt acum mai virulente după ce, în martie, când Phenianul a scufundat o navă de război sud-coreeană, Seulul a avut o reacţie moderată.

CAPACITATE

Phenianul poate produce până la opt arme nucleare Experţii internaţionali cred că regimul nord-coreean dispune de circa 50 de kilograme de plutoniu, suficient cât să producă între şase şi opt bombe nucleare. Phenianul a dezvăluit, săptămâna trecută, existenţa unui centru ultramodern de îmbogăţire a uraniului.

Până în prezent, Coreea de Nord a efectuat două teste nucleare, fără a convinge comunitatea internaţională că a şi dezvoltat o armă nucleară funcţională. De cealaltă parte, Coreea de Sud, deşi un stat cu capacitate nucleară avansată, nu dispune şi de un program de înzestrare cu arma atomică. Statele Unite au promis însă că vor oferi Seulului protecţie în cazul unui atac cu arme nucleare.