China a decis să oprească exercițiile militare din jurul Taiwanului. Dar, „pregătirile de război” vor continua

China a decis să oprească exercițiile militare din jurul Taiwanului. Dar, „pregătirile de război” vor continuaSursa: Dreamstime.com

Autoritățile de la Beijing au anunțat că stopează exercițiile militare desfășurate în jurul insulei Taiwan. Totuși, chinezii transmit că vor continuat antrenamentele și pregătirile pentru un război.

China a venit cu acest anunț la scurtă vreme după ce adoptase un document politic, prin care era reiterat angajamentul țării de a utiliza forța, în cazul în care preluarea controlului asupra Taiwan nu va fi posibilă „prin mijloace pașnice”.

China oprește exercițiile militare ce vizează insula Taiwan

Un purtător de cuvânt din cadrul Comandamentului Teatrului de Est al Armatei chineze a declarat că exercițiile militare s-au terminat și că „au testat în mod eficient capacitățile de luptă integrate ale trupelor”, conform presei de stat de la Beijing.

Purtătorul de cuvânt chinez a transmis și că autoritățile statului vor continua să inspecteze strâmtoarea Taiwan prin patrule regulate, dar și că forțele armate sunt gata de luptă.

O posibilă viitoare invazie asupra Taiwan

În urma vizitei efectuate recent de președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, Armata Populară de Eliberare a Chinei decidea să lanseze exerciții militare cu muniție reală, în șapte zone din jurul Taiwanului.

Joseph Wu, ministrul de Externe taiwanez, acuza marți autoritățile de la Beijing că astfel de exerciții militare sunt lansate în scopul unei viitoare invazii asupra insulei.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate și vom depune toate eforturile noastre pentru a realiza reunificarea pașnică. Dar nu vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare”, a transmis Guvernul comunist chinez miercuri, conform The Guardian.

SUA se pregătește de război cu China

Comandantul Corpului de Infanterie al Marinei SUA a vorbit, la începutul lunii iulie 2022, despre principalele ținte în cazul unui conflict militar împotriva Chinei. Conform acestuia, primul atac ar fi asupra centrelor de comandă. Americanii vor viza punctele slabe, cum ar fi logistica și sistemul de informații de pe câmpul de luptă, a descris generalul David Berger.

Generalul american David Berger a precizat că, în prezent, China are o capacitate militară „la un nivel foarte diferit” față de cum era în urmă cu 10 ani. Având în vedere acest aspect, aliații SUA vor fi extrem de importanți, nu doar în ceea ce privește construirea unei forțe de luptă, ci și în susținerea acestei forțe.

În cazul unui conflict militar contra Chinei, SUA ar trebui să își pună bazele în state precum Japonia sau Australia, care ar putea ajuta la menținerea lanțurilor de aprovizionare și la coordonarea forțelor, a mai spus generalul Berger: „În mod realist, (n.a China) ne va provoca. Vor încerca să ne încetinească mobilizarea; vor face tot ce le stă în putință pentru a ne încetini cât mai mult timp posibil”, a spus acesta.