China a interzis vânzările de fildeș la sfârșitul anului 2017, în încercarea de a restrânge ceea ce era, la acea vreme, cea mai mare piață din lume pentru acest produs. Importurile de fildeș au fost interzise în 2015.
Colții de contrabandă au fost confiscați luna trecută în cadrul unei operațiuni a ofițerilor vamali și a poliției din șase provincii, potrivit Administrației Generale a Vămilor.
"Acest caz reprezintă cea mai mare cantitate de colți de elefant confiscată într-un singur caz investigat independent de Administrația Generală a Biroului Anti-contrabandă Vamală, în ultimii ani", a declarat Sun Zhijie, directorul biroului anti-contrabandă.
Operațiunea "a distrus o organizație criminală internațională care s-a specializat de mult timp în contrabanda cu colți de fildeș", a declarat domnul Sun.
Conform aceleiași surse, au fost reținuți douăzeci de suspecți.
Colții au fost expediați pe mare din state africane. După ce au trecut mai multe țări, au fost transportați ilegal peste granița chineză, fiind ascunși între bucăți de cherestea, potrivit domnului Sun.
TRAFFIC, un ONG internațional care monitorizează comerțul cu specii sălbatice, a declarat într-un comunicat de presă că, probabil, este a doua cea mai mare acțiune de confiscare a fildeșului înregistrată la nivel mondial.
Într-un raport realizat anul trecut alături de World Wide Fund for Nature, organizația a constatat că interdicția impusă de China privind achiziționarea de fildeș a avut efecte pozitive, numărul respondenților care au declarat că intenționează să cumpere fildeș în viitor scăzând cu aproape jumătate, în comparație cu anul 2017, înainte ca interdicția să fie pusă în practică.
Fildeșul este considerat un simbol al statutului social în China. Alte produse ilegale din mediul natural sălbatic, cum ar fi solzii de pangolin, au încă o cerere crescută pentru presupusele lor proprietăți medicinale.