Mai mulți pediatri de top atrag atenția asupra pericolelor la care părinții își expun copiii zilnic, prin modul în care le împachetează mâncarea pentru la școală sau grădiniță. Aceștia spun că recipientele de plastic sunt extrem de nocive pentru sănătatea micuților, prin declanșarea unor dereglări hormonale care afectează dezvoltarea tinerilor, scrie Daily Mail.
Academia Americană a Pediatrilor invocă un studiu recent care relevă faptul că recipientele din plastic folosite pentru pachețelele micuților au în compoziție o serie de substațe care eliberează toxine în alimentele depozitate, care pot ajunge în sistemul vascular al copiilor şi îi afectează din punct de vedere hormonal, având astfel un impact negativ asupra dezvoltării normale.
Potrivit Daily Mail, printre chimicalele din compoziția recipientelor se numără și BPA, o substanță care face plasticul mai dur, dar şi nitraţii, care au rolul de a conserva alimentele.
Specialiștii îndeamnă părinții să renunțe la recipientele din plastic cât mai curând și să le înlocuiască cu variante mai sigure pentru sănătatea copiilor, cum ar fi recipientele din oțel sau sticlele de sticlă refolosibile, care nu au toxine. Minusurile la variantele sănătoase de depozitare a pachețelului sunt, însă, prețul, acestea fiind mai scumpe decât cele din plastic. În plus, caserolele din oțel sau sticlă sunt un pic mai greu de cărat de către cei mici.
Cât de toxice sunt recipientele din plastic
● Ftalaţii– chimicale folosite pentru a face plasticul flexibil, iar parfumurile mai durabile;
● Bisfenol A (BPA)– chimicale folosite pentru a face mai dure recipientele din plastic;
● Substanţe chimice perfluorinale– chimicale folosite pentru producerea covoarelor, a materialelor textile şi a cosmeticelor;
● Perclorat– chimicale folosite în ambalaje alimentare din plastic;
● Nitraţi– chimicale utilizate pentru a mări durata de valabilitate a alimentelor şi pentru a le menţine culorile, în mod deosebit în carnea procesată