Chiliman n-a găsit un "naş" pentru Olteanu

Chiliman n-a găsit un "naş" pentru Olteanu

PNL sector 1 a strâns în zadar semnături pentru Marius Marinescu (PC), dorit contracandidat al lui Bogdan Olteanu.

Mai mulţi lideri ai PNL sector 1 au încercat, în ultima perioadă, să găsească un contracandidat care să se lupte cu Bogdan Olteanu, preşedintele liberal al Camerei Deputaţilor, afirmă surse din partid. Căutările liberalilor au fost provocate de faptul că Vlad Moisescu, preşedintele filialei bucureştene a PNL, şi Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, s-au opus de la început candidaturii lui Olteanu în această zonă a Capitalei.

Oamenii lui Chiliman au fost refuzaţi de PDL şi PSD, au avut acceptul senatorului PC Marius Marinescu - care s-a răzgândit însă - şi au găsit, în cele din urmă, un independent fără notorietate. Partidele nu au vrut

Adversarii lui Olteanu din PNL au căutat, mai întâi, un personaj cu şanse, din interiorul partidelor importante. Dacă atitudinea PSD, care a desemnat-o pe anonima Mihaela Anton, era previzibilă, negociatorii lui Chiliman au trăit momente bizare în discuţiile cu PDL. Iniţial, ei au avut informaţii potrivit cărora organizaţia PDL sector 1 ar pregăti un contracandidat periculos. Însă, în cele din urmă, contra lui Olteanu a fost desemnat un anume Gheorghe Groza. Acesta nu numai că nu are notorietate, dar pare vulnerabil, fiind avocatul doctorului care l-a eliberat pe Omar Hayssam. Ofertă de nerefuzat

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiţii, le-a venit o idee: un candidat independent. Primul la care s-au gândit adversarii lui Olteanu a fost senatorul PC Marius Marinescu, afirmă surse liberale. La un moment dat, acesta rămăsese fără un colegiu în Bucureşti, fiind trimis de Alianţa PSD+PC să candideze la Botoşani.

În acel moment, el a fost contactat de oameni din PNL sector 1, care i-au propus să candideze ca independent în acelaşi colegiu cu Bogdan Olteanu. Socoteala liberalilor era simplă: Marinescu este un personaj cu notorietate, cu multe intervenţii în public în scandalul legat de Parcul Bordei. Mai mult, Marinescu avea un conflict mai vechi cu Olteanu: în primăvara lui 2006, Marinescu l-a îmbrâncit pe liberal pe holurile Senatului, în urma unei neînţelegeri. În primă fază, senatorul PC a bătut palma cu liberalii, care au început să strângă semnături.   Totuşi, surpriză: în ultimul moment, Marinescu i-a sunat să le spună că târgul nu mai e valabil şi că a primit din partea PSD+PC un colegiu în sectorul 1, unde va fi contracandidatul lui Ludovic Orban.

Liderii PSD şi PC aflaseră de mişcarea lui Marinescu şi au preferat să-i găsească un colegiu, decât să-l lase într-un duel cu Bogdan Olteanu.

TERMEN

Contracandidatul de la miezul nopţii

În absenţa unui candidat cu notorietate, liberalii lui Andrei Chiliman s-ar fi mulţumit şi cu un independent, cât de cât cunoscut în Colegiul 1 din Bucureşti, unde candidează Bogdan Olteanu. Acest colegiu are un număr redus de alegători. La alegerile locale, de exemplu, Andrei Chiliman a obţinut 3.000 de voturi. Aşa se face că un contracandidat al lui Olteanu îi poate da acestuia emoţii, chiar şi dacă „rupe“ doar câteva sute de voturi. Aceasta, mai ales în condiţiile în care, de obicei, prezenţa la alegerile parlamentare este mai redusă decât cea de la locale. Un prim independent trimis de liberali, Cornel Cernoschi, a fost refuzat de Biroul Electoral Municipal (BEM), pentru că i-ar fi lipsit nişte documente la dosar. Un al doilea independent, Bogdan Raţiu, s-a înregistrat marţi seara, înainte de miezul nopţii, cu câteva minute înainte de închiderea oficială a depunerilor candidaturilor.

CONFLICTE

Şeful Camerei şi-a făcut duşmani în partid

Conflictul dintre Bogdan Olteanu şi filiala PNL sector 1 datează de mai multă vreme şi este, de fapt, o „anexă“ la disputa dintre preşedintele Camerei Deputaţilor şi Ludovic Orban, ministrul transporturilor. La congresul PNL din ianuarie 2007, Orban şi Olteanu au candidat pentru acelaşi post de vicepreşedinte pe probleme de imagine. Olteanu a sperat în sprijinul filialei sectorului 1, dar liberalii de aici s-au orientat către Orban, care a şi câştigat. Conflictul a reizbucnit în vara acestui an, când preşedintele PNL sector 1, Vlad Moisescu, a declarat agenţiei Mediafax că nu este de acord cu candidatura lui Olteanu din partea acestei organizaţii.

Ludovic Orban şi liberalii din sectorul 1 nu sunt singurii cu care Olteanu a intrat în conflict, în special din cauza imaginii sale de personaj cu o puternică influenţă pe lângă premierul Tăriceanu. Vicepreşedintele Crin Antonescu l-a criticat în public pentru faptul că ajunsese preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar nu a renunţat la indemnizaţ ia din Comisia de privatizare a CEC. O altă persoană cu care Olteanu nu are o relaţie prea bună este vicepreşedintele Norica Nicolai. Ea a fost nemulţumită de faptul că Olteanu s-a opus nominalizării sale la Ministerul Justiţiei, postul fiind câştigat, la vremea respectivă, de Tudor Chiuariu.

În schimb, Olteanu s-a bazat, în general, pe sprijinul oamenilor cu care a lucrat în organizaţia de tineret - Cristian David, Dan Motreanu sau Mihai Voicu -, dar şi pe preşedinţii filialelor PNL, asupra cărora are o influenţă certă.