Chifteluțe crocante din cartofi. Rețeta ideală pentru o masă de post sau pentru cei care ţin regim

Sursa: https://retetesivedete.ro/

Chifteluțele din cartofi sunt ideale în perioada postului, pentru cei care urmează un regim de viață vegetarian, ori pur și simplu considerați această reţetă ca pe o alternativă la chiftelele clasice. Le puteți face din cartofi, vinete, dovlecei, morcov sau alte legume care vă plac.

Rețeta pe care v-o propunem este foarte simplă, de chifteluțe din cartofi, aromate și delicioase. Puteți face varianta de post, fără ou sau puteți opta pentru varianta clasică, cu ou care să lege compoziția. Aşadar, dacă v-ați săturat de celebra tocăniță de cartofi de post, varză sau fasole, ați putea încerca o rețetă extrem de gustoasă: uștipiți din cartofi.

Pentru a pregăti un alt fel de chifteluțe de cartofi, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 700 g cartofi, 100 g făină, 2 ouă, 2 căței de usturoi, 300 ml ulei, piper negru, sare după gust. Se poate renunța la ouă, dacă țineți post, și puneți un plus de făină în compoziție.

Rețeta de chifteluțe din cartofi, de post

Curățați cartofii, spălați și dați pe răzătoare. Ulterior vor fi înfășurați într-o pânză curată și se vor presa, pentru a fi absorbită apa. Cartofii se vor amesteca cu făina, ouăle și usturoiul tocat foarte fin (puteți folosi și cel verde), adăugați piper și sare după gust.

Aveți grijă la cocoloașe. Din acest amestec se fac grămăjoare care se vor prăji în ulei până când se rumenesc. Se pun pe o hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime. Se pot servi cu brânză tofu și smântână vegetală.

Ingrediente pentru altă variantă de reţetă

Pentru această reţetă aveţi nevoie de 1 kg cartofi, 1 legătură ceapă verde, 2 căței de usturoi, sare, piper, 1 morcov, mărar, pătrunjel, 200 g pesmet, 2 ouă (opțional, dacă faceți varianta de post le puteți omite), ulei pentru prăjit

Spălați cartofii și morcovul. Puneți-i la fiert, întregi, într-o oală cu apă și sare. Lăsați să fiarbă până când intră furculița în ei. După ce legumele au fiert, scurgeți apa și lăsați să se răcească. Curățați cartofii de coajă, la fel și morcovul. Pasați legumele cu ajutorul unei ustensile pentru piure sau le puteți da prin răzătoarea mică, ca la salata boeuf.

Tocați mărunt ceapa, usturoiul, verdețurile și adăugați-le peste cartofi și morcov. Asezonați cu sare și piper și puneți ouăle, dacă folosiți. Dacă faceți chiftelele de post, le puteți înlocui cu 2 linguri de pesmet sau griș.

Modelați chiftelele în mână. Le puteți face rotunde sau plate, după preferință. Tăvăliți chiftelele de cartofi prin pesmet sau făină, după care le puteți prăji în ulei încins, până când s-au rumenit pe toate părțile.

Sursa: retetesivedete.ro.