Cheltuieşte inteligent: 5 sfaturi despre cum să nu rămâi lefter

Cheltuieşte inteligent: 5 sfaturi despre cum să nu rămâi lefter

În perioada sărbătorilor, avem cu toţii tendinţa să cheltuim mai mult. Dacă eşti milionar în dolari, atunci nu cred că mai e cazul să citeşti acest articol: este greu de crezut că vei rămâne lefter. În afara cazului în care vrei să dai un milion de dolari pe un ceas, evident. Pentru ceilalţi, trebuie să existe un control foarte strict al cheltuielilor.

Există cinci sfaturi importante de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să ieşi la cumpărături, potrivit investopedia.com.

1.Magazinul trebuie să fie ultima soluţie.

Să presupunem că ai nevoie de un obiect anume. Prima mutare ar fi să cauţi în comunităţile online, unde există oameni care donează sau dau la schimb lucruri de care nu mai au nevoie. Poate există cineva care ori donează obiectul respectiv, ori vrea un alt obiect la schimb de care poate tu nu mai nevoie. O altă soluţie, dacă ai nevoie doar o scurtă perioadă de obiectul respectiv, ar fi să-ţi întrebi prietenii, cunoştinţele sau rudele (cu care te înţelegi bine) dacă nu pot să te împumute.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Negociază

Unele magazine au preţurile bătute în cuie şi ar fi pierdere de timp să încerci asta. Însă, în special în cazul în care trebuie să cumperi mai multe lucruri, ar fi să te orientezi către un magazin care permite negocierea. Îi subliniezi vânzătorului sau şefului unităţii că eşti dispus să cheltui mai mult şi ceri un discount.

3. La timpul potrivit

Dacă aştepţi până în ultima clipă să cumperi ceva, ai putea avea supriza neplăcută să-l găseşti la un preţ prea mare.”Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car”, spune un vechi proverb românesc. Şi nu degeaba.

4.Găseşte înlocuitor

Dacă ţi se pare prea scumpa o achiziţie anume, poate ar trebui să te gândeşti şi la alte variante. Regula asta se aplică în special la medicamente, prietenii ştiu de ce.

5. Ia în calcul toate variantele

Site-uri de produse second hand, târguri, magazine mai puţin cunoscute sau din oraşe de provincie unde nivelul de trai este mai mic, iar vânzători sunt obligaţi la un profit minim. Toate trebuie luate în calcul, în funcţie de lucrurile pe care le vreţi, ce vreţi să faceţi cu ele şi pentru cât timp. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să vă puneţi întrebarea: chiar am nevoie de acest obiect?