Chelsea, cu Sex Pistols, Dinamo, cu Bănică

Chelsea, cu Sex Pistols, Dinamo, cu Bănică

Celebra trupă care a promovat mişcarea anarhistă din anii '70 va crea melodia reprezentativă pentru vedetele formaţiei patronate de miliardarul rus Roman Abramovici.

Echipa engleză de fotbal Chelsea Londra, una dintre adversarele forma- ţiei CFR Cluj în Grupa A din Liga Campionilor, are cel puţin doi suporteri celebri. Steve Jones şi Paul Cook, membri ai celebrei trupe de muzică punk Sex Pistols, sunt fani înfocaţi ai „albaştrilor“ şi îşi vor transpune dragostea în versurile unui nou imn pentru echipa patronată de miliardarul rus Roman Abramovici.

„Vrem să facem ceva care să nu fie banal, aşa cum sunt alte imnuri“, a declarat Steve Jones, chitarist şi solist al trupei, citat de cotidianul „The Sun“. În 2004, trupa Sex Pistols a ocupat locul 58 în clasamentul celor mai buni 100 de artişti din toate timpurile, ierarhie realizată de revista „Rolling Stone“. Sex Pistols a spart tiparele în anii ’70 cu piese socotite pe atunci „blasfemii“, precum „God Save the Queen“ şi „Anarchy in the UK“.

Chelsea este o atracţie pentru muzicieni. În 1997, Suggs, solistul trupei „Madness“, a venit special pe stadionul „Wembley“ pentru a interpreta cântecul „Blue Day“ înainte de finala Cupei Angliei, câştigată de Chelsea cu 2-0 în faţa formaţiei Middlesbrough.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte hituri pe stadioane

Cel mai cunoscut imn în lumea fotbalului este, fără îndoială, legendarul „You’ll Never Walk Alone“, pe care îl cântă fanii echipei FC Liverpool, indiferent de scorul de pe tabelă. Cântecul îşi are originile în musicalul „Carousel“, fiind scris de americanii Richard Rodgers şi Oscar Hammerstein. Ulterior, melodia a fost preluată de trupa britanică „Gerry and The Peacemakers“.

Printre melodiile celebre adoptate ca imnuri se numără „Hey Jude“ - a trupei Beatles (Brentford), „Jump“ - de la Van Halen (Brondby), „My Way“ - a lui Frank Sinatra (Chivas USA), „I Will Survive“ cântată de Gloria Gaynor (Feyenoord Rotterdam) şi coloana sonoră din serialul de televiziune „Dallas“ - pentru FC Dallas.

„Hala Real Madrid“ a devenit imnul oficial al echipei spaniole în 1952, fiind aprobat de însuşi legendarul Santiago Bernabeu. Cântecul a fost scris în timpul unei călătorii cu trenul între Aranjuez şi Madrid, la compunerea lui colaborând mai mulţi fani ai echipei.

FANI CHELSEA. Componenţii trupei Sex Pistols văd doar albastru în faţa ochilor

CA LA NOI, LA NIMENI

Portativul fotbalului românesc, de la rock la manele

Ca şi în alte situaţii, când vine vorba de melodiile care să reprezinte echipele de club, fotbalul românesc are propriile sale reguli. Toate formaţiile care se respectă au un imn al lor, altele au mai multe cântece care sunt fredonate la meciuri, în funcţie de numărul fanilor şi de preferinţele lor muzicale. În România, ritmurile pe care fanii îşi cântă ataşamentul fotbalistic alcătuiesc un adevărat ghiveci muzical, de la rock, house, folk şi ajungând, inevitabil, până la manele compuse special pentru marile forţe ale campionatului intern.

Granzii au imnuri pentru toate gusturile

Cea mai cântată echipă din România este, fără doar şi poate, Dinamo. Ambiguitatea de la nivelul conducerii pare să se fi transmis şi la capitolul muzical, acolo unde, din prea multe alternative, nimeni nu mai ştie care este de fapt imnul oficial al clubului din Ştefan cel Mare. Călin Geambaşu, Vama Veche, Ştefan Bănică jr., Mircea Rusu Band, Don Baxter şi Jean de la Craiova interpretează, fiecare în stilul său, spiritul dinamovist.

Simpatia faţă de Steaua a fost pusă pe note muzicale de Gaz pe foc, Bere Gratis, dar şi de Sorinel Copilul de Aur, care îşi începe melodia prin alipirea a două branduri foarte iubite în România: „Forza, Steaua! Forza, manele!“. De asemenea, „roş-albaştrii“ au adoptat „Maria“ celor de la Scooter ca imn neoficial al suporterilor, fără ca trupa germană să-şi fi dat acordul pentru a le fi preluată melodia.

Farmecul vieţii, cântat de Adi Minune

Nu puţini sunt cei care spun că Rapidul are cel mai frumos imn din fotbalul românesc. Cântată de Victor Socaciu (foto), pe versurile poetului Adrian Păunescu, melodia „Suntem peste tot acasă“ răsună la fiecare meci disputat pe stadionul din Giuleşti.

Rapidiştii mai au însă trei imnuri, mai puţin cunoscute. Unul dintre ele este fredonat de Adrian Minune şi proslăveşte perioada de glorie post-decembristă a clubului. „Unicat ca Eminescu e antrenorul Lucescu“ este cel mai „greu“ vers al melodiei.

Echipele de provincie sunt mai puţin schimbătoare când vine vorba de imnuri, însă au atras nume grele din muzica românească. Cel mai cunoscut imn din provincie este fără îndoială „Campioana unei mari iubiri“, dedicat Universităţii Craiova şi interpretat în vremurile de glorie de Tudor Gheorghe.

COLABORĂRI

Echipele româneşti şi cei care le-au cântat Dinamo - Călin Geambaşu, Vama Veche, Ştefan Bănică jr. (foto), Viţa de Vie, Don Baxter, Mircea Rusu, Jean de la Craiova;

Steaua - Bere Gratis, Gaz pe foc, Scooter, Sorinel Copilul de Aur; Rapid - Victor Socaciu, Anda Calugăreanu, Nicu Constantin, Adi Minune; FC Argeş - Victor Socaciu; Univ. Craiova - Tudor Gheorghe;

FC Botoşani - Compact;

Ceahlăul - cover după Queen;

Farul - 3rei Sud Est;

FC Timişoara - Cargo; UTA - Marcel Pavel şi Luminiţa Anghel.