Liderul Venezuelei relanseaza revolutia prin nationalizari in serie.
Presedintele venezuelean Hugo Chavez a anuntat, la inceputul acestei saptamani, nationalizarea unor importante sectoare economice, masura considerata drept o declaratie de razboi adresata principalilor sai inamici: oligarhia locala si Statele Unite.
Incurajat de rezultatul excelent obtinut la prezidentialele din decembrie (63a din voturi), Chavez a lansat luni o serie de anunturi socante, care au dat peste cap bursele si au starnit indignare la Washington.
Astfel, el a decis nationalizarea sectorului electricitatii si al telefoniei, sfarsitul autonomiei bancii centrale si o reforma constitutionala majora pentru crearea unei veritabile "republici socialiste", bazata pe scrierile lui Marx si Lenin, precum si pe Biblie.
Totodata, Chavez vizeaza sa puna capat controlului unor grupuri straine asupra unor instalatii petroliere din bazinul Orinoco. Toate acestea nu vor putea fi infaptuite decat prin modificarea legii fundamentale, astfel incat presedintele sa aiba puteri sporite.
Jos privatizarea!
"Trebuie sa recuperam proprietatea asupra mijloacelor de productie strategice, tot ce a fost privatizat trebuie sa fie nationalizat", a declarat Chavez in timpul ceremoniei prestarii juramantului de catre noua echipa guvernamentala, remaniata saptamana trecuta. In discursul sau, presedintele a atacat oligarhia venezueleana, pe care a calificat-o drept o "crema gretoasa si pestilentiala".
Analistii economici au notat ca nationalizarile anuntate de liderul de la Caracas vizeaza in primul rand capitalul american investit in compania de electricitate Electricidad de Caracas si compania de telefonie CANTV.
Chavez nu a precizat in discursul sau daca investitorii americani vor primi despagubiri in urma nationalizarii. Statele Unite si-au exprimat profunda ingrijorare privind intentiile presedintelui venezuelean si au atentionat ca vor cere despagubiri.
A doua zi dupa discursul lui Chavez, bursa din Caracas a cunoscut o prabusire spectaculoasa, pierzand 10,5a din valoarea sa, iar actiunile CANTV au cazut cu 40a la bursa din New York.
Pentru a linisti temerile investitorilor, precum si ale populatiei, responsabili apropiati presedintelui venezuelean au dat asigurari ca Hugo Chavez are in vedere respectarea unui cadru democratic in schimbarea modului de proprietate si nu intentioneaza sa repete experienta sovietica.
Dincolo de retorica revolutionara, nu este exclus ca, prin modificarea Constitutiei, Hugo Chavez sa gaseasca si o modalitate pentru a putea candida si la urmatoarele alegeri, in conditiile in care el se afla la ultimul mandat.
MARXIST, LA PUTERE
Stanga strange randurile Pe fondul relansarii confruntarii cu Statele Unite, Hugo Chavez a fost reinvestit ieri in functie pentru un nou mandat de sase ani, axat pe crearea socialismului crestin marxist-leninist si pe intarirea legaturilor cu aliatii de stanga din America de Sud. Unul dintre acestia este Daniel Ortega, care a depus ieri juramantul in calitate de presedinte al Republicii Nicaragua.
Revenirea la putere a lui Ortega si a Frontului sandinist de eliberare nationala dupa 17 ani de la sfarsitul "visului revolutionar" a fost calificata de Chavez drept "un mare eveniment".
Un alt aliat este Rafael Correa care va fi investit, la 15 ianuarie, presedinte al Ecuadorului. Liderul de la Caracas s-a declarat convins ca Nicaragua si Ecuadorul se vor alatura axei anti-liberale create de el impreuna cu Cuba si Bolivia.
Presedintele Venezuelei le-a propus deja prietenilor sai sa se implice intr-o serie de proiecte faraonice: Banca Sudului, gazoductul sudului, o televiziune regionala Telesur, o companie petroliera transnationala, dar si adoptarea ca model a programelor sale sociale, cum ar fi alfabetizarea populatiei si asigurarile universale de sanatate.