CFR Călători, obligată să dezvăluie câți bani dă pentru incompetență

CFR Călători, obligată să dezvăluie câți bani dă pentru incompetență CFR Călători. Sursa foto: Arhiva EVZ

CFR Călători este obligată să dezvăluie câți bani dă pentru incompetență după ce pierdut procesul cu Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

CFR Călători a pierdut procesul cu FACIAS. Instuţia de stat este obligată să furnizeze informații referitoare la remunerațiile membrilor consiliului de administrație. Mai exact, câți bani dă pentru incompetență.

Acțiunea întreprinsă de FACIAS reprezintă un element al campaniei „Fără Incompetenți în Funcții Publice”. Aceasta este o inițiativă dedicată stopării numirilor în funcții publice a indivizilor slab pregătiți, dar influențați puternic de considerente politice.

CFR Călători răsplăteşte incompetența

FACIAS încearcă, astfel, să stopeze fenomenul numirilor politice. Numirile politice în pozițiile cheie ale companiilor de stat au adus consecințe grave asupra performanței acestora. Cercetările realizate de FACIAS arată că incompetența este frecvent răsplătită cu remunerații exorbitante, în timp ce companiile înregistrează pierderi masive.

Ne puteți urmări și pe Google News

FACIAS a încercat să afle cât plătește statul pentru fiecare dintre cei care generează pierderi de zeci și sute de milioane de euro. CFR Călători a refuzat solicitarea, așa că fundația i-a dat în judecată, iar instanța le-a dat câștig de cauză. Compania feroviară e obligată acum să dezvăluie cu câți bani plătește incompetența. În perioada 2020-2021, compania de stat a avut pierderi de peste 600 de milioane de lei.

Reformă și responsabilitate în managementul companiilor de stat

Ei au subliniat, de asemenea, că statul ar trebui să implementeze standarde ridicate de transparență în procesul de numire, asigurând astfel o administrare eficientă și etică a resurselor publice. În ceea ce priveşte CFR Călători, FACIAS solicită următoarele:

„FACIAS solicită Guvernului să prioritizeze reforma în managementul companiilor de stat, insistând pe necesitatea numirii pe bază de competență și performanță, nu pe criterii politice.

Este esențial ca persoanele desemnate în aceste poziții să aibă calificările și experiența necesare pentru a conduce eficient și a contribui la performanța acestor companii. Statul trebuie să implementeze standarde stricte de transparență în procesul de numire, pentru a asigura o administrare eficientă și etică a resurselor publice”, se arata în comunicatul Biroului de Presă FACIAS.